UŠTEDE MANJE OD OČEKIVANIH

Vlada izgubila u srazu sa sindikatima

04.10.2010 u 11:57

Bionic
Reading

U izmjene Zakona o radu (ZOR) Vlada je prvenstveno krenula kako bi srezala kolektivnim ugovorima zajamčena materijalna prava (božićnice, regres i dar za djecu) zaposlenima u državnim i javnim službama. Banski dvori na taj način su planirali ove godine uštedjeti oko 650 milijuna kuna

Međutim, nakon snažnog sindikalnog otpora - prikupljanje potpisa za referendum i istupanje iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, Vlada je odustala od 'treniranja sile' te je sa sindikalnim čelnicima sjela za stol.

U lipnju sindikati državnih službi popisali su s Vladom sporazum kojim su se odrekli 1.250 kuna božićnice za ovu godinu. Budući da u državnim službama radi oko 65.000 radnika, država je ovim sporazumom uštedjela nešto više od 81 milijun kuna. Novac namijenjen za božićnice preusmjerit će se, kako je dogovoreno, za pomoć nezaposlenima.

Vlada se tim sporazumom obvezala i da neće ići u prijevremeno otkazivanje kolektivnog ugovora za državne službe koji ističe 31. srpnja 2012. što je mogla napraviti da su prošle njezine izmjene ZOR-a.

Nakon što su riješili državne službe Banski dvori su se okrenuli zaposlenima u javnim djelatnostima – njih 180.000 koji rade u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi. Njihov Temeljni kolektivni ugovor (TKU) istekao je sredinom srpnja ove godine.

U dvomjesečnim pregovorima Vlada je polučila sličan rezultat kao i kod državnih djelatnika. Sindikati javnih službi također su se odrekli božićnice s tim da im ostaju regres i dar za djecu. Isto tako, pristali su na ukidanje naknada za troškove prijevoza (tzv. cipelarina) unutar jednog kilometra od mjesta stanovanja.

Ukupna je ušteda za državu oko 220 milijuna kuna za što je Vlada zauzvrat pristala na TKU koji će važiti tri godine (prvo je tražila rok od godinu dana), a moći će se raskinuti samo u slučaju pogoršanja ekonomske krize i pada BDP-a. Vlada je i tu popustila, jer je tražila da se kolektivni ugovor može otkazati i zbog fiskalnih okolnosti, odnosno slabijeg punjenja proračuna.

Novi Temeljni kolektivni ugovor sindikati javnih službi i Vlada potpisan je u ponedjeljak.Premijerka Jadranka Kosor nije željela, kako je to rekla, 'ulaziti u licitacije' kolike su ukupne uštede za državni proračun.

Međutim, računica je jasna. Od očekivanih 650 milijuna kuna Vlada je uspjela uštedjeti manje od pola, oko 300 milijuna kuna (državne službe 80 milijuna kuna i javne 220 milijuna kuna). Ako u obzir uzmemo to da su ukupni izdaci za proračunske plaće i naknade 22,5 milijardi kuna, odricanje od božićnice donosi uštedu od tek 1,3 posto u ovoj godini.