UOČI RESTRUKTURIRANJA

Vjesnik udvostručio gubitak

02.08.2010 u 21:34

Bionic
Reading

Tiskarsko izdavačka tvrtka Vjesnik d.d. prvo je ovogodišnje polugodište završila s gubitkom u poslovanju od 10,65 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja prošle godine kada je gubitak iznosio 5,37 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te tvrtke na Zagrebačkoj burzi

Ukupni su prihodi Vjesnika u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 71,65 milijuna kuna, što je 23 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a za 17,4 posto, na 82,3 milijuna kuna smanjeni su i ukupni rashodi.

U komentaru uz Izvješće iz Uprave Vjesnika ističu da u strukturi ukupnih prihoda ostvarenih u prvom polugodištu ove godine 91,4 posto čine prihodi od prodaje tiskarskih usluga koji u odnosu na 2009. bilježe pad od 25,2 posto.

Prodajom tiskarskih usluga ostvaruje se najveći dio ukupnih prihoda ili 65,5 milijuna kuna, dok se manji dio ili 4,9 milijuna kuna ostvaruje prodajom ostalih usluga (skladištenje papira, održavanje i upravljanje zgradom), prodajom otpadnog materijala te od davanja u zakup slobodnog poslovnog prostora.

U vezi strukture ukupnih rashoda napominju da operativni rashodi čine 96,6 posto, dok su 3,4 posto financijski rashodi koji su u prvom polugodištu ove godine porasli 36 posto.

Iako su, kako navode, proveli racionalizaciju poslovanja i planirane mjere štednje, pri čemu su materijalni troškovi smanjeni 20 posto, a plaće 13 posto, ipak je zabilježen gubitak od navedenih 10,65 milijuna kuna.

Napominju i da su imalo znatnih poteškoća s likvidnošću, dodajući da i u budućem razdoblju očekuju poteškoće u naplati potraživanja od kupaca tiskarskih usluga te da postoje slučajevi koji bi mogli izazvati značajnije troškove i negativno se odraziti na poslovanje.

U komentaru uz Izvješće iz Uprave Vjesnika podsjećaju i da je u promatranom razdoblju došlo do bitne promjene vlasničke strukture, jer je RH smanjila svoj udjel u temeljnom kapitalu za 260.006 dionica ili 24,49 posto. Te dionice steklo je društvo Erste-invest d.o.o., u ime i za račun Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.