AGONIJA NAJSTARIJE MLJEKARE

Vjerovnici plijene imovinu, radnici kreću u štrajk

12.03.2010 u 09:47

Bionic
Reading

U najstarijoj hrvatskoj mljekari u Starom Petrovom Selu već se dugo kuha, a ovih je dana i zakipjelo. Jučer je propao postupak mirenja Mljekare i Sindikata PPDIV-a, a jedan od kooperanata, kojima mljekara duguje milijune kuna za isporučeno mlijeko, probio je led te je svoje potraživanje naplatio ovrhom. Iz mljekare je odnio kancelarijski namještaj, računala, printere i klima-uređaje, a kući je odvezao i dva kamiona

Obitelj Hinka Mikanovića, mljekara iz Podvrškog kod Nove Gradiške, punih je 40 godina isporučivala mlijeko Mljekari Staro Petrovo Selo, no više od 200 tisuća litara isporučenog mlijeka Mikanoviću nije plaćeno, te je dio svog potraživanje, koje iznosi oko 500 tisuća kuna, jučer naplatio ovrhom.

U krug Mljekare došao je sa svojom odvjetnicom i sudskim ovršiteljem te je, u nazočnosti policije, na račun dugovanja iz Mljekare odnio kancelarijski namještaj, računala, printere i klima-uređaje i odvezao dva preostala kamiona koja još nisu u vlasništvu banke.

'Nakon ovog ćemo zatražiti od Trgovačkog suda da zabrani upravi društva raspolaganje svom pokretnom i nepokretnom imovinom', izjavio je Slavko Kotromanović, regionalni povjerenik PPDIV-a za Slavoniju i Baranju, koji se i sam u vrijeme ovrhe zatekao u krugu Mljekare.

Ovrhu su gledali i očajni radnici, koji od listopada nisu dobili plaće, zbog čega će, po svemu sudeći, zatražiti pokretanje stečaja nad najstarijom hrvatskom mljekarom premda, kako kažu, strahuju da svoja potraživanja više neće imati od čega naplatiti jer je žiroračun Mljekare odavno blokiran, a zbog nagomilanih dugova pogon i nekretnine Mljekare sada su prešli u vlasništvo Partner banke.

Mljekaru, koja od prije par godina pripada obitelji Kolić iz Križevaca, prošli je mjesec napustilo i 30-ak kooperanata požeškog kraja, među kojima je i Franjo Maočić, predsjednik Udruge mljekara požeško-slavonske županije.

Dok se nekadašnji kooperanti Mljekare Staro Petrovo Selo masovno okreću drugim mljekarama, očajni radnici Mljekare nemaju kamo. Od 41 zaposlenog, još samo nekoliko njih radi na uslužnim poslovima za druge prerađivače mlijeka.

'Na uslužnim poslovima za Križevačku mljekaru radi još četvero radnika, ostali nemaju posla, dok je veći dio radnika poslan na godišnji odmor', kaže Jasminka Andrašić, povjerenica Sindikata Mljekare Staro Petrovo Selo. Kako doznajemo od ogorčenih radnika najstarije hrvatske mljekare čiji je vrsni sir trapist bio poznat u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, pa i šire, u pogonu se i sada proizvodi trapist, ali za Križevačku mljekaru Ivice Jaića.

Osim proizvodnje, stala je i isplata plaća i doprinosa, pa povjerenica Sindikata mljekare ističe da će, ukoliko im se uskoro ne uplate tri dospjele plaće, tražiti pokretanje stečaja s preustrojem ili stečaja s likvidacijom. Zahtjev za pokretanjem stečaja krajem prošle godine iznijeli su i kooperanti kojima Mljekara duguje milijune kuna.

NEUSPJELO MIRENJE - NAJAVA ŠTRAJKA

Kako doznajemo od Slavka Kotromanovića, regionalnog povjerenika PPDIV-a za Slavoniju i Baranju, jučerašnji pokušaj mirenja između Mljekare i Sindikata PPDIV-a je propao jer je predstavnik poslodavca rekao da nema rješenja za isplatu plaća za 41 radnika.

'Ukoliko se u narednih 10 dana ne pronađe način da se zaposlenicima isplate tražene bruto plaće, 22. ožujka točno u 7 sati krenut ćemo u štrajk, koji će potrajati do ispunjenja zahtjeva', poručio je Kotromanović te pozvao poslodavca da sve proizvodne aktivnosti u mljekari, a napose uslužno obavljanje poslova u preradi mlijeka, obustavi 19. ožujka.

Regionalni povjerenik PPDIV-a poručuje da će temeljem prikupljene dokumentacije i potvrde koju je izdala Partner banka o dospjelim, a nepodmirenim obvezama društva te na temelju punomoći koju je sindikat PPDIV-a dobio od 17 radnika Mljekare, podnijeti zahtjev za pokretanjem postupka kojim bi se utvrdili uvjeti za pokretanje stečaja nad Mljekarom čiji je žiroračun blokiran sa 22 milijuna kuna, a nagađa se da je ukupni dug prema bankama, kooperantima i radnicima narastao na preko 30 milijuna kuna.