POPUŠTANJe MJERA

Većina država još zatvorena za turizam, Hrvatska se otvara među prvima

01.06.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Svjetska odredišta oprezno poduzimaju korake za ublažavanje ograničenja putovanja i dolaske stranih turista uvedenih kao odgovor na covid19, te je prema novim istraživanjima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) početkom lipnja oko tri posto globalnih odredišta poduzelo takve korake

Očekujući kako će se u idućim tjednima u svijetu povećavati broj odredišta koja će se otvarati i time i potaknuti turistička kretanja, iz UNWTO-a podsjećaju da su nedavno objavili globalne smjernice za otvaranje turizma, signalizirajući prijelaz u pripremu za jači i bolji oporavak.

"Od početka pandemije covid19 pratimo, razmatramo stanje i mjere u 217 svjetskih odredišta, od kojih je u posljednja dva tjedna do desetak njih ublažilo ograničenja putovanja za strane turiste, no još uvijek gotova sva u svijetu i dalje imaju neku vrstu ograničenja zbog covida19.

Novo istraživanje UNWTO-a pokazuje i da je od 18. svibnja do sada još 75 posto destinacija u svijetu i dalje potpuno zatvoreno za strane turiste, kod njih 40 posto ograničenja za putovanja postoje već deset tjedana, a kod 24 posto 14 tjedana ili više.

Povodom postupnog otvaranja pojedinih globalnih odredišta za turiste, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili ističe da je u tom procesu važno pravovremeno i odgovorno ublažavanje ograničenja, te da to može pomoći osigurati i brojne društvene i ekonomske koristi.

"Otvaranje turizma pridonijet će preživljavanju milijuna ljudi širom svijeta, jer je u mnogima sektor pokretač održivog razvoja i stup ekonomije. Zato naglašavamo potrebu za budnošću, odgovornošću i međunarodnom suradnjom jer se svijet polako iznova otvara", poručio je glavni tajnik UNWTO-a s početkom lipnja, u kojemu UNWTO u svijetu uslijed popuštanja mjera očekuje pojačavanje turističkih aktivnosti.

  • +7
Hoteli diljem Hrvatske bili su zatvoreni više od dva mjeseca zatvoreni zbog koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

Napominjući da je turizam 'žilav' i spreman vratiti se na put rasta, iako je covidom19 među najteže pogođenim granama u svjetskom gospodarstvu, UNWTO naglašava da se suradnjom vlada i privatnog sektora mogu poduzeti mjere za ubrzanje oporavka u predstojećim mjesecima.

Većina država još zatvorena za turizam

Nova istraživanje UNWTO-a pokazala su i da što je turizam važniji ekonomijama pojedinih destinacija, veća je vjerojatnost da će uvesti potpuno zatvaranje granica. Primjerice, u segmentu odredišta 'Male otočne države u razvoju' 85 posto ih i dalje ima potpuno zatvorene granice za turističke svrhe.

Nadalje, sve regije svijeta po UNWTO-u imaju više od 65 posto svojih odredišta potpuno zatvorenih za turizam - u Africi je 74 posto zatvorenih, u Amerikama 86 posto, u Aziji i Pacifiku 67 posto, u Europi 74 posto i na Bliskom Istoku 70 posto.

Također su u još brojnim destinacijama u svijetu na snazi i ograničenja unutarnjih putovanja, suspenzije avio letova, obvezna samoizolacija i karantena turističkih dolazaka.