unatoč ili baš zbog korone

Hrvatska je i ove godine svjetski turistički hit - agencije i turistički magazini izdvajaju Hvar, ali i jednu manje očekivanu destinaciju

30.05.2020 u 20:00

Bionic
Reading

Grčka otvara granice turistima iz obližnjih zemalja 8. lipnja, a početkom srpnja namjerava dočekati prve Britance. Nijemci se na odmor prvo spremaju u Austriju, Australci u Novi Zeland. Cijena litre benzina u SAD-u košta 3,56, a rezervacije kamp-prikolica od početka travnja porasle su za 650 posto u odnosu na lani. Brazil je krajem svibnja proglašen najpoželjnijom zemljom za avanturistički turizam, mada je drugo najveće žarište pandemije Covida-19 na svijetu. Među pet najdestinacija za 2020. američki portal Ceoworld preporučuje bogatima i slavnima meksički Los Cabos i naš Hvar

Kojih je pet luksuznih destinacija ove godine najprivlačnije za odmor bogatih i slavnih? Po preporuci magazina Ceoworld, objavljenoj 18. svibnja, riječ je o Los Cabosu u Meksiku, otoku Necker u Britanskom Djevičanskom otočju, Aspenu u Koloradu, St. Moritzu u Švicarskoj i našem Hvaru.

Prema tom njujorškom portalu za poslovnu elitu, Hvar se našao u ekskluzivnom društvu s meksičkim ‘akvarijem svijeta’, privatnim otokom koji iznajmljuje britanski milijarder Richard Branson te s dva ekskluzivna svjetska zimovališta, očito privlačna i izvan skijaške sezone.

Opisujući Hvar, portal s više od 12,4 milijuna mjesečnih pregleda, prema tvrdnji uredništva, ne štedi na superlativima. Tu su ‘prirodna polja’ (valjda misli na parcelizaciju Starogradskog polja iz grčkih vremena, pod zaštitom UNESCO-a, op.p.), ‘neka od najboljih crnih vina u Europi’, srednjovjekovna umjetnost, nadrealni krajolik, morski specijaliteti, ukratko jedno od posebnih skrovišta za odabrane. Uz to su priložene senzacionalne fotografije plaže, ali – bračkog Zlatnog rata. Susjedni Bračani valjda se neće ljutiti.

Budući da elita ionako u Hvar dolazi izolirana na jahtama, ovoga bi ljeta zbog opreza u doba korone to doista mogla biti zanimljiva destinacija, ali Ceoworld ne spominje ništa o mogućim uvjetima i protokolu dolaska s obzirom na pandemijsku situaciju. I hoće li na našu obalu moći pristajati jahtaši iz drugih zemalja osim onih iz tzv. koronakoridora, o čemu izvještava turistički magazin za luksuzna putovanja Condé Nast Traveller.

  • +47
Turisti na Hvaru Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Riječ je o ideji da putnici iz EU-a mogu putovati unutar obližnjih zemalja s usporedivom epidemiološkom situacijom te portal spominje tri koridora: Češku, Slovačku i Hrvatsku, Estoniju, Latviju i Litvu te Grčku, Cipar i Izrael. I dok se analizira izvješće EU-a o strategiji ponovnog otvaranja turističke industrije diljem kontinenta, grčki premijer Kiriakos Micotakis najavljuje službeni početak turističke sezone 15. lipnja i početak izravnih letova iz Velike Britanije početkom srpnja. Češka namjerava 8. lipnja otvoriti granice stanovnicima zemalja koje smatra sigurnima, poput Austrije i Hrvatske. Njemačka 15. lipnja otvara granicu s Austrijom. Turska oprezno najavljuje otvaranje u lipnju s obzirom na to da je kod njih još 100.000 zaraženih. Dalje od Europe, Australija u lipnju dopušta promet s Novim Zelandom…

Otvaranje granica bit će složena misija, s testiranjima, karantenama i ukalkuliranim rizikom, pa svi vjeruju da je to prvi dječji korak ka normali u 'novoj normali'. Ipak, Condé Nast Traveller na svom portalu i dalje vrti preporuke za 20 najzanimljivijih destinacija koje morate posjetiti ovoga ljeta, od Kyota, Dakara, Qingdaoa i Pariza do europskih prijestolnica kulture 2020. Rijeke i irskog Galwaya.

  • +15
Gužve na graničnom prijelazu Bregana Izvor: Pixsell / Autor: Boris Sćitar

Ali dug, detaljan opis svega što Rijeka jest i što nudi - šarmantni spomenici, urbane plaže, gromoglasni ulični festivali, pionirska punk-rock baština, upravo ulovljena riba u konobi Na kantunu, pripremni radovi na umjetničkom kvartu u industrijskom kompleksu Benčić itd. – danas su prije otužan popis svega onoga što nam uskraćuje korona, negoli stvarna mogućnost. S obzirom na to da je korona zakomplicirala život i turističkim agencijama, preostaje im da barem simbolično na svojim portalima nude opise putovanja iz vremena ‘stare normale’.

Kao u vrijeme u kojem milijuni zaposlenika u turizmu diljem svijeta još nisu preko noći ostajali bez posla (samo ih je u SAD-u 19 milijuna), agencija Travel Triangle i dalje preporučuje 35 najboljih destinacija za ljetni odmor u Indiji, Turskoj i na Grenlandu, u Parizu, Pragu i Marakešu... Redtag obavještava javnost da su u prodaji aranžmani za ljetovanje na Kubi, Karibima, u Dominikanskoj Republici i Meksiku. Na portalu njemačke agencije Reiseuhu ostala je iz nekog drugog vremena ponuda ‘All Inclusive Urlaub 2020’ na Majorci, Tenerifima, u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, obiteljski odmor na Menorci, Halkidikiju i u Hrvatskoj te povoljni paketi za Gruziju, Srbiju, Sloveniju i Poljsku.

  • +26
Kuba će biti jedna od atraktivnih turističkih destinacija ove godine Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

U vrijeme u kojem Brazil nakon SAD-a postaje najveće žarište pandemije u svijetu, Ceoworld ga 25. svibnja stavlja na prvo mjesto ovogodišnje liste s 44 najbolje zemlje za avanturistički turizam 2020. Iza njega su Kostarika, Grčka, Argentina i Portugal, šesta je Italija, iza nje Novi Zeland, Španjolska, Indonezija, Portugal

Uz napomenu uredništva da putovanja u ovom trenutku mogu ipak biti malo komplicirana, magazin Travel+Leisure krajem ožujka nudi nadahnute ideje o ‘20 klasičnih ljetnih odmora koje svatko treba poduzeti barem jednom u životu’. Možda ne ove godine, ali nije se loše temeljito pripremiti za sljedeću sezonu, obrazlažu izbor.

Oni preporučuju uživanje u ‘La Dolce Vita’ u Rimu, Toskani i Milanu, ali u rujnu, kada vam se sladoled ne topi brže nego što ga ližete. Ili da istražujete Kolumbiju, u Maroku glumite agenta 007, a u New Yorku da niste turist, na Jamajci ljenčarite, u Nikaragvi surfate, Europom putujete vlakom, a u Americi istražujete nacionalne parkove.

  • +7
Unatoč tome što se Italija još hrva s epidemijom koronavirusa, magazin Travel+Leisure preporučuje posjet Rimu, Toskani i Milanu u rujnu Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

Od tih lijepih želja za američke je turiste najizglednije ovo posljednje jer njihove agencije posebno reklamiraju obilazak domaćih prirodnih ljepota, pa Booking.com već broji povećan interes za smještaj u neposrednoj blizini nacionalnih parkova, kao što su Flagstaff nedaleko od Grand Canyona ili Gatlinburg uz Great Smokey Mountains.

Amerika se ove godine više no ikada sprema na ljetovanje na kotačima, posebno zgodno jer je cijena benzina najniža u zadnjih 20 godina - 1,94 dolara galon (3,56 kuna za litru). Popularno je pješačenje kao ono u Nacionalnom parku Shenandoah, a kampiranje trenutno najpoželjniji vid ljetovanja, pa kompanija za iznajmljivanje kamp-kućica RVshare od početka travnja bilježi porast rezervacija za 650 posto, a rasprodane su također rezervacije za bungalove.

Zaboravljeni na portalima putničkih agencija, ponude i savjeti za putovanja vlakom Europom, safari u Južnoafričkoj Republici ili za 14 dana na Kubi tako će pričekati sljedeću sezonu. Ako je sreće, pa korona ode u prošlost.