podnošenje zahtjeva

Važna obavijest HZMO-a za sve one koji koriste doplatak za djecu

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 27.01.2021 10:32
  • Objavljeno 27.01.2021 u 10:32
Zgrada Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zagrebu

Zgrada Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike doplatka za djecu da do 1. ožujka 2021. trebaju podnijeti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u 2021. godini.

Dohodovni cenzus i dalje iznosi 2.328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice koja za 2021. godinu iznosi 3.326,00 kuna.

Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnosi se područnoj službi/uredu HZMO-a prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu potrebno je za sebe i druge članove kućanstva dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja i njegovatelja te o udomiteljskoj naknadi i potvrdu o plaći, mirovini ili drugom oporezivom dohotku ostvarenom u inozemstvu.

Ukupni dohodak kućanstva ostvaren u RH kao i status o redovitom školovanju djece utvrđuje se službenim putem te uz zahtjev nije potrebno prilagati dokaze o dohotku ili naknadama ostvarenim u prethodnoj kalendarskoj godini kao ni školske potvrde. Iznimka su potvrde o školovanju djece u inozemstvu.

Od 1. siječnja 2021. poslovi rješavanja o pravu na doplatak za djecu primjenom uredbi Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti u prvom stupnju, osim u Područnoj službi u Zagrebu obavljat će se i u svim područnim službama i područnim uredima HZMO-a.

Iznimno od toga, zahtjeve podnositelja koji imaju prebivalište odnosno uobičajeno boravište na području Karlovca i Siska rješavat će do daljnjega Područna služba u Zagrebu, Odjel za doplatak za djecu, Odsjek za rješavanje o pravu na doplatak za djecu primjenom pravnih propisa Europske unije i međunarodnih ugovora, Andrije Žaje 44.

Tiskanica zahtjeva dostupna je na mrežnoj stranici HZMO-a, a može se i kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. Zahtjev se može se podnijeti i usmeno u zapisnik, a može se predati besplatno i u svim poštanskim uredima na području RH.

Također, omogućeno je i podnošenje e-zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu putem e-Usluga HZMO-a u sustavu e-Građani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!