TRAŽE INVESTITORA

VABA: Stečaj Centar banke neće na nas utjecati

04.09.2013 u 13:26

Bionic
Reading

Posljednje odluke donesene vezane uz Centar banku ni na koji način neće utjecati na poslovanje Vaba d.d. banke Varaždin, budući da se radi o dvije samostalne kreditne institucije čije poslovanje se odvija u potpunosti nezavisno, poručili su iz Vaba banke Varaždin dan nakon pokretanja stečajnog postupka nad Centar bankom

U sklopu konsolidacije malih banaka, kao što je najavljivano početkom godine, Vaba banka i Centar banka trebale su se integrirati nakon dokapitalizacije od strane Alternative upravljanja. No nakon propasti Centar banke varaždinska banka traži novo rješenje, odnosno investitora.

'Sukladno zacrtanim strateškim ciljevima i zakonskoj regulativi, Vaba d.d. banka Varaždin nastavlja razgovore s više potencijalnih investitora zainteresiranih za ulazak u vlasništvo banke i njen daljnji rast i razvoj', kažu u Vaba banci, ali zasada ne otkrivaju tko bi mogao biti novi (su)vlasnik banke.

Vaba d.d. banka Varaždin, kako naglašavaju, vodeća je banka sjeverozapadne Hrvatske i sve više prepoznata kod klijenata ne samo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, nego i drugim sredinama.

'Banka posluje u skladu s regulatornim zahtjevima, a stopa adekvatnosti kapitala na razini je bolje kapitaliziranih srodnih banaka u Republici Hrvatskoj', ističu u Vabi.

Nakon provedene dokapitalizacije početkom godine, Vaba d.d. banka Varaždin prvo je polugodište ove godine završila s aktivom u od 1,3 milijarde kuna. Ukupni krediti iznosili su 710 milijuna, dok su ukupni depoziti na kraju prvog polugodišta iznosili 939 milijuna, što je za 10,57 posto više od depozita na isti dan prošle godine.

U prvom polugodištu ove godine Vaba je ostvarila neto kamatni prihod od 13 milijuna kuna, dok je neto prihod od naknada i provizija bio na razini istog razdoblja prošle godine te je iznosio 2,3 milijuna kuna. Međutim, prvo polugodište Vaba je poslovala s gubitkom od 24 milijuna kuna zbog daljnjih vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke.