sučeljavanje na rtl-u

Vučemilović: I doktorica Markotić je izjavila da su reakcije bile pomalo panične. Ćorić: Očito smo trebali reagirati pjevanjem i recitacijama

  • L. F.
  • Zadnja izmjena 24.06.2020 08:19
  • Objavljeno 23.06.2020 u 20:40
Bionic
Reading

U RTL-ovom predizbornom sučeljavanju sudjelovali su stranački gospodarski stručnjaci: Branko Grčić iz Restart koalicije, Tomislav Ćorić iz HDZ-a, Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta te Josip Budimir iz Stranke s imenom i prezimenom

Na pitanje koji bi mu bio prvi potez ako njegova stranka dođe na vlast Josip Budimir je istaknuo da bi smanjio javni sektor.

'Naše gospodarstvo je nekonkurentno jer ima preveliku poreznu presiju. Zbog toga smo nekonkurentni, imamo manji izvoz od uvoza i kronični trgovinski deficit. Moramo rasteretiti gospodarstvo, smanjiti poreze i državu izvesti na pravi put. Put za to je racionalizacija javnog sektora, posao koji može obaviti jedan čovjek, a ne dva ili tri kao danas i da javni sektor nije utočište za stranačke ljude koji se nisu realizirali u svojim karijerama', rekao je Budimir.

Poreze na dohodak i dobit treba smanjiti, naglasio je, na 10-ak posto da privučemo strane investicije. 'Bez jake ekonomije nema socijalne države', izjavio je Budimir, prenosi RTL.

Tomislav Ćorić je rekao da HDZ u idući mandat izlazi s idejom kreiranja sigurne Hrvatske po svim mogućim kriterijima.

'Hrvatska ima šansu, ima dobre ljude, stručnjake, da u iduće četiri godine možemo nastaviti s poreznim rasterećenjem. Porezno smo rasteretili građane i gospodarstvo za devet milijardi kuna. S time ćemo nastaviti kroz smanjenje poreznih stopa na porez na dohodak s 36 na 30 posto, odnosno s 24 na 20 posto, poreza na dobit s 12 na 10 posto, za oko 93 posto pravnih osoba i smanjenjem PDV-a na svu hranu. Taj smjer u poreznom rasterećenju s poboljšanjem poslovne klime i orjentiranost na povećanje samodostatnosti s jedne strane, s druge digitalizaciju procesa i s treće uz povećano ulaganje, što smo također započeli, u sve segmente obrazovanja, da nose potreban iskorak i suglasje sa Zelenim planom EU', rekao je Ćorić.

Branko Grčić je upozorio kako je moguć pad BDP-a zbog povratka koronavirusa.

'Otvorili smo ekonomiju i ne znam zašto smo toliko se zatvorili prije dva, tri mjeseca ako sada tako liberalno otvaramo koji je sada izazvao paniku, posve suprotno poruci sigurnosti koju HDZ šalje. Mi smo u svakom pogledu u ovom trenutku nesigurni, zbog covida, zbog toga što je 55 tisuća ljudi ostalo bez posla, jer su mirovine male, jer umirovljenici ne mogu kupiti ni maske, ni rukavice ni zaštitnu opremu. Pitanje je kako će izaći na izbore, dakle nesigurni su ljudi, socijalno potrebiti su nesigurni...', izjavio je Grčić.

Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta smatra da Vladine mjere protiv epidemije nisu bile primjerene.

'Vi ste uveli lockdown, zatvorili ste građane u kuće i sve gospodarske aktivnosti i to vam je pojelo 4 posto BDP-a', rekla je Vučemilović.

Čorić joj je odgovorio kako je rekacija bila primjerena. 'Mi smo isfinancirali tri mjeseca plaća za naše građane. 600 tisuća radnih mjesta smo obranili na taj način. Hrvatska je ovu krizu dočekala puno bolje nego 2008. godine. Što se tiče pada BDP-a, on će biti zabiljećen u svim zemljama. Turizam u Hrvatskoj čini važnu ulogu. Činjenica je da će ove godine izostati prihod od turizma. To se nije moglo izbjeći. U protekle 4 godine smo radili na jačanju gospodarstva, što dokazuje da smo kreditni rejting tri puta digli'.

'I dr. Markotić je izjavila da su reakcije bile pomalo panične, a činjenica je da je gospodarstvo zamrznuto. Nismo mi reagirali kao svi. U Njemačkoj su tvornice radili, a vaš župan Anušić je i dronovima nadzirao ljude', rekla je Vučemilović.

Na to je Ćorić odgovorio: Očito smo trebali reagirati pjevanjem i recitacijama.

Ako se korona opet ponovi, to će biti katastrofa za Hrvatsku, ocjenio je Grčić.

'Mi se za turizam moramo izboriti, da se on što prije vrati na početne pozicije. Stopa pada bi mogla biti i veća. Ključno je da se uz turizam razvijaju i neki drugi sektori', rekao je gospodarski strateg SDP-a.

Na pitanje o ulasku Hrvatske u eurozonu, odnosnu uvođenju eura Vučemilović je istaknula da se Domovinski pokret zalaže za referendum.

'Mi nemamo obaveza, nije ga ni Poljska uvela. Mi taj referendum neće raspisivati naredne dvije, tri godine', rekla je Vučemilović.

Budimir smatra da nekakav nacionalni konsenzus o uvođenju eura već postoji. 'Slažem se da smo mogli imati benefite u krizi da smo već u eurozoni, ali gore od toga je da nemamo ekonomiju', istaknuo je.

HDZ -ovac Ćorić naglasio je da rasprava o euru nije rasprava o plitkim emocijama. 'To je rasprava o ekonomskoj budućnosti. Govorimo o pet kriterija koji se moraju ispuniti. Riječ je o deficitu, javnom dugu, stabilnosti deviznog tečaja, kamatnim stopama i inflaciji. Hrvatska je osim javnog duga prije koji mjesec sve ispunjala. Boravak u eurozoni znači smanjenje kreditnog rejtinga, nestanak tečajnog rizika i smanjenje kamata'.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal