TRŽIŠTE RADA

Usporedili smo najbolje plaćene poslove u SAD-u i Hrvatskoj, razlike su ogromne

16.08.2023 u 05:46

Bionic
Reading

Visina plaća za pojedine profesije ovisi o brojnim čimbenicima, od demografskih trendova, razvoja tehnologije i složenosti poslova do kretanja na tržištu rada. Provjerili smo koji su poslovi najbolje plaćeni u SAD-u, a koji u Hrvatskoj

Nije tajna da su najbolje plaćena zanimanja ona s fakultetskom diplomom. No ljestvica najplaćenijih zanimanja razlikuje se od zemlje do zemlje. Tako su, primjerice, u SAD-u najbolje plaćeni poslovi u zdravstvu dok u Hrvatskoj dominiraju zanimanja iz informatičke struke, a prvo mjesto na listi najplaćenijih zauzeli su - piloti.

Prema istraživanju američkog think tanka Hamilton Project poslovi u zdravstvu su na vrhu popisa najbolje plaćenih poslova u SAD-u, a tako će biti i u budućnosti s obzirom na veliku potražnju na tržištu rada. Prema američkom Zavodu za statistiku rada (BLS), predviđa se da će zapošljavanje u zdravstvenim zanimanjima porasti za 13 posto od 2021. do 2031. To bi trebalo osigurati oko 2 milijuna novih radnih mjesta.

Ovo je prilično široka kategorija koja uključuje različite specijaliste medicinske struke. Najbolje su plaćeni kirurzi, anestezolozi, ginekolozi, psihijatri i internisti čije prosječne mjesečne plaće se kreću oko 17.333 dolara (15.750 eura). Odlično su plaćeni i zubari, čija mjesečna plaća u prosjeku iznosi 12.145 eura.

Informatički stručnjaci među najtraženijima su na tržištu rada kako u SAD-u tako i u Hrvatskoj. U samom vrhu su već dugo menadžeri informacijske tehnologije, koji pomažu organizacijama da se snađu u labirintu moderne tehnologije. U SAD-u je to treće najplaćenije zanimanje s prosječnom plaćom 12.042 eura. U Hrvatskoj su, prema istraživanju portala MojPosao, IT menadžeri s prosjekom od 2.365 eura na peto na listi tip 10 najbolje plaćenih zanimanja.

Na našoj listi je još nekoliko poslova iz informatičke struke. Najbolje plaćeni informatičari u Hrvatskoj su lead developeri, koji vode i nadgledaju razvitak digitalnih projekata. Njihova prosječna plaća kreće se oko 2.627 eura. Tu su još IT arhitekti i iOS Devaloperi, čije mjesečne plaće premašuju 2.000 eura.

U vrhu najplaćenijih profesija tradicionalno su piloti. Posao uprvaljanja zrakoplovima u Hrvatskoj je na prvoj poziciji s prosječnom plaćom od 2.912 eura, a u SAD-u piloti zarađuju 10.196 eura i pozicionirani su na petom mjestu.

Osim IT menadžera koji prednjače po plaćama, među visokoplaćenim zanimanjima su i menadžeri iz ostalih područja. Na američkoj ljestvici na četvrtkom mjestu su marketing menadžeri s prosječnom plaćom od 10.226 eura, slijede financijski menadžeri na šestoj poziciji 9.974 eura i prodajni menadžeri (10. mjesto) s 9.655 eura.

Na hrvatskoj top listi drugu poziciju drže upravitelji tvrtki (direktori) s prosječnom plaćom od 2.699 eura, a tu su još menadžeri srednjeg ranga čiji je prosjek 2.186 eura.

Među industrijskim stručnjacima po plaćama prednjače inženjeri. Inženjerske struke pokrivaju različite tehničke i operativne poslove praćenja i upravljanja proizvodnjom i industrijskim resursima. U SAD-u su najbolje plaćeni naftni inženjeri s prosjekom od 9.909 eura, a odlično kotiraju i kemijski, zrakoplovni i računalni inženjeri. U Hrvatskoj su najbolje plaćeni računalni inženjeri koji se poslovima izrade i održavanja velikih poslovnih sustava (DevOps inženjeri), čije plaće u prosjeku iznose 1.953 eura.

  • +4
Traženje posla Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Plaće u navedenim strukama predstavljaju prosjek koji uključuje veliki broj zaposlenih na različitim radnim mjestima i u različitim tvrtkama. U stvarnosti, rasponi plaća za pojedine profesije jako osciliraju. Osim stručne osposobljenosti na konkretnu visinu plaće utječu mnogi drugi faktori. Važni ulogu u određivanju visine imaju odabir djelatnosti i tvrtke, učenje novih vještina (specijalizacija), sposobnost prilagođavanja i pregovaranja o plaći i u konačnici ambicija i sposobnost napredovanja i preuzimanja većih odgovornosti u poslu.

Tako se, primjerice, raspon plaća za IT menadžera u Hrvatskoj kreće od 1.172 do 3.875 eura. U SAD-u, primjerice, vrhunski kirurzi zarađuju više od 40.000 eura mjesečno.

Važnu ulogu u određivanju plaće ima iskustvo i dodatno obrazovanje. Tako zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) u Hrvatskoj imaju u prosjeku 46 posto višu plaću od prosječne.