NOVO ISTRAŽIVANJE

Ovo su najviše i najmanje plaćeni poslovi u Hrvatskoj

05.07.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Prema podacima servisa MojaPlaća, u drugom kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 1.140 eura, što je četiri posto više nego u prethodnom kvartalu i čak 16 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine

Najplaćeniji radnici u Hrvatskoj su piloti, čija prosječna mjesečna zarada iznosi 2912 eura. Slijedi ih direktori koji u prosjeku mjesečno zarađuju 2699 eura, a na trećem mjestu su lead developeri s plaćom od 2627 eura.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće 119 posto više od prosječne, najplaćenija zanimanja su i dalje ona iz područja tehnologije i razvoja (66 posto više od prosjeka) i informacijskih tehnologija (+37 posto).

Najmanje plaće

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-34 posto), tekstilni radnici (-37 posto) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-28 posto).

Najbolje plaćaju velike privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su šest posto više od prosjeka te iznose 1.209 eura. S druge strane, primanja zaposlenika privatnih tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu su četiri posto niža od prosjeka (1.093 eura), prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 1.067 eura (-6 posto), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1.007 eura (-12 posto).

U odnosu na isti kvartal prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (+19 posto) te u državnim tvrtkama (+18 posto). Također, provjerili smo postoje li razlike u plaći radnika ovisno o veličini tvrtke u kojoj rade.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća iznosi 1.000 eura (-12 posto u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je pet posto niža od prosjeka (1.087 eura), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama (1.190 eura, odnosno četiri posto više od prosjeka), navode iz sustava MojaPlaća.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće i dalje su na istoku zemlje: u Požeško-slavonskoj (-21 posto) te Sisačko-moslavačkoj (-15 posto) županiji. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (deset posto iznad prosjeka) te iznosi 1.261 eura (medijan 1.125 eura).

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Očekivano, ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem.

Tako zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 46 posto višu plaću od prosječne. Također, osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 15 posto višu plaću od prosječne (1.312 eura) i čak 35 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 975 eura, ili 14 posto manje od prosjeka.

U odnosu na prošlu godinu plaća je najviše rasla zaposlenicima s najnižim primanjima pa je tako plaća zaposlenih sa srednjom stručnom spremom rasla za 17 posto, dok je plaća visokoobrazovanih rasla za 13 posto.

Radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 939 eura (14 posto manje od prosjeka), dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 1.016 eura (-7 posto). Do primanja koja premašuju prosječnu hrvatsku plaću dolazimo s tri do pet godina radnog iskustva.

Najvišu plaću, očekivano, imaju zaposlenici s više od 10 godina iskustva – 1.240 eura, odnosno 13 posto više od prosjeka. U odnosu na prvi kvartal 2023. godine, ali i na godinu ranije plaća je najviše rasla upravo zaposlenicima s najmanje iskustva (pet posto, odnosno 17 posto).

Kamen spoticanja je i dalje spol zaposlenika. U drugom kvartalu 2023. godine muškarci su u prosjeku zarađivali čak 21 posto više od žena.