APEL UDRUGE FRANAK

Sutra u ponoć nastupa zastara za tužbe protiv banaka za kredite u 'švicarcima'

13.06.2023 u 20:11

Bionic
Reading

Zastara za tužbe protiv banaka za kredite u švicarskim francima nastupa sutra u ponoć, upozoravaju iz Udruge Franak. Prema njihovoj procjeni, dosad je banke tužilo između 60 i 70 tisuća građana, a među njima i 30 tisuća njih koji su konvertirali kredite. No, ima onih koji to nisu učinili jer su čekali odluku Vrhovnog suda, koju nisu dočekali. Za razliku od korisnika kredita u francima, oni s kreditima u kunama i eurima i dalje mogu tužiti banke

Snježana Jurković kredit u švicarcima podignula je 2007. U eurima to bi bilo 95 tisuća, a dosad je prema vlastitom izračunu vratila oko 120 tisuća eura. No, ne želi, kaže za HRT, više biti u braku s bankom. Izračunala je da je kredit preplatila, a zatim tužila banku.

'Negdje oko 40 tisuća do 50 tisuća sam u preplati. Upravo je to skoro pa iznos koliko mi je ostala glavnica koja je ostala za isplatiti do kraja kredita, no ja sam se odlučila na prodaju stana, da isplatim kredit, jer bih trebala plaćati još 11 godina', kaže Snježana.

Mnogi su korisnici konvertiranih kredita čekali s tužbama do posljednjeg trenutka, iščekujući odluku Vrhovnog suda. No, taj sud dosad nije zauzeo jedinstveno stajalište u vezi s tim.

'Od 125 tisuća kredita, dakle sigurno 50-55 tisuća ljudi nažalost neće tužiti. Tko je krivac za to, prvenstveno naš pravosudni sustav, Vrhovni sud koji nije ujednačio sudsku praksu do danas, zatim i nižestupanjski sudovi - Visoki trgovački sud, pa sve do Ustavnog suda koji su se šest godina loptali s presudom suca Dobronića', rekao je za HRT odvjetnik Igor Metelko.

Ne tuže li klijenti banke, ne mogu ni računati na povrat preplaćenog iznosa.

'Na sudovima je 60, 70 tisuća tužbi, to znači 50 posto. Ukupan iznos obeštećenja je bio tri milijarde eura. Budući da je 50 posto tužitelja tužilo, to je znači 1,5 milijardi eura koliko će banke na kraju isplatiti, a 1,5 milijardi eura će im ostati na računu ako Vlada ne prolongira rok zastare potraživanja', ističe Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Tražili su zato da se produlji rok zastare, dok Vrhovni sud ne zauzme jedinstveno stajalište. Sastanak s premijerom, ministrom financija ili gospodarstva dosad nije dogovoren. 'Pitanje kojim se Udruga Franak obratila Ministarstvu financija, bilo je prije svega u domeni Ministarstva gospodarstva i predstavnici koji su uputili to pitanje upućeni su na tu adresu', rekao je Marko Primorac, ministar financija. O svemu su se oglasile i banke.

'Smatramo da pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima', stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka.

Nakon 14. lipnja banke mogu tužiti samo oni s kreditima u kunama i eurima, te kod leasing kuća, i to zbog nezakonito ugovorene kamatne stope.