SLIJEDI REGULACIJA

Bačić u srijedu o prepuštanju upravljanja JLS-ima nekretnina u vlasništvu države

13.06.2023 u 19:40

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić u srijedu će županima, gradonačelnicima i načelnicima predstaviti prijedlog zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države kojim će se regulirati prepuštanje upravljanja takvim nekretninama jedinicama lokalne samouprave

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavio je to u utorak u izjavi novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima na kojem je partnere u vlasti upoznao s procesom obnove te s prijedlogom zakona o upravljanju nekretninama u vlasništvu RH.

U Slavonskom Brodu sutra će, naime, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenković biti održan sastanak Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Bačić će na tom sastanku, najavio je, predstaviti prijedlog zakona kojim bi se upravljanje državnom imovinom do određene vrijednosti pojedine nekretnine prepustilo županijama za područje županije, a sjedištima županijama i velikim gradovima za nekretnine u državnom vlasništvu koje se nalaze na njihovom području.

Vladajuću većinu Bačić je danas izvijestio i da Ministarstvo priprema i zakon kojim bi se riješila 'tranzicijska trauma', odnosno neriješeni odnosi između vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca u Hrvatskoj, 'a na tragu presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Statileo i drugim presudama, kao i izvršenju odluke Ustavnoga suda kojom je van snage stavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova'.

'Jer, kako je Ustavni sud utvrdio, tim je zakonom stavljen preveliki teret na zaštićene najmoprimce i da bi država trebala podnijeti veći dio tereta i uspostaviti balans interesa između prava vlasnika na povrat imovine koja im je oduzeta, konfiscirana, nacionalizirana u vrijeme bivše države i prava na dom zaštićenih najmoprimaca koji su u tim istim stanovima već dugi niz godina', rekao je Bačić.

Kao što je Ustavni sud rekao, dodao je, RH treba iznaći jedno rješenje koje će uspostaviti tu ravnotežu zaštite interesa jednih i drugih.

  • +4
Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vladajuća većina osudila skidanja državne zastave kod Knina

Članovi vladajuće koalicije, rekao je, na sastanku su osudili neprimjereni čin i kazneno djelo skidanja državne zastave s jarbola kod Knina, a taj je slučaj, dodao je, sada "u rukama pravosuđa i pravosudnih tijela".

Trojica muškaraca koja su uhićena zbog tog čina puštena su da se brane sa slobode, a novinari su Bačića pitali je li bilo pritisaka od strane koalicijskog partnera SDSS-a i Milorada Pupovca da ih se pusti, što je Bačić otklonio.

'Nikada ne komentiram rad DORH-a, na odvjetništvu je da postupi sukladno zakonu. I županijsko odvjetništvo je neovisno pravosudno tijelo i nikakvog utjecaja ni od koga nije bilo, niti bi smjelo biti. Kad bi do toga došlo, ja bih to prvi osudio', rekao je.

Bačić je najavio i da će u četvrtak prije sjednice Vlade biti potpisan memorandum između reprezentativnih sindikata državnih i javnih službenika i resornih ministara o posebnom dodatku na plaću koji će primiti 219 tisuća državnih i javnih službenika, odnosno gotovo 80 posto zaposlenih u državnim i javnim službama.

'To će, praktički, biti tranzicijski dodatak do donošenja Zakona o plaćama', rekao je Bačić dodavši da će predloženi zakon u prvom saborskom čitanju biti raspravljen prije ljetne stanke u radu odnosno do polovice srpnja.