NASTAVLJA SE ŠTRAJK

Sudac Vrhovnog suda o štrajku pravosudnih službenika: 'Primanja su im sramotna'

13.06.2023 u 19:58

Bionic
Reading

U utorak se nastavio štrajk u pravosuđu, a svi kažu da će trajati do ispunjenja zahtjeva – gotovo 5000 pravosudnih službenika i namještenika traži povećanje plaća za 400 eura

'Nije postignut dogovor na razini ministarstva. Nama je na današnjem sastanku prezentirana namjera povećanja plaća kroz uredbe koje se vezuju kroz uredbe koje se vezuju na zakon o plaćama koji je trenutno u e-savjetovanju.

Napravljena je od strane ministarstva nekakva svojevrsna projekcija tih povećanja koeficijenata, odnosno načina svrstavanja u određene platne razrede i koliko bi to u postotcima za pojedina radna mjesta iznosilo takvo povećanje. Međutim, to je na neki način daleko od onoga, mi smo skrenuli s teme', izjavila je u utorak čelnica Sindikata državnih službenika Iva Šušković.

Štrajk sudskih službenika krenuo je prošlog ponedjeljka. Županijski sud u Zagrebu odbio je Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća, obrazloživši kako štrajk ima dopušteni cilj i svrhu te da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit.

Pravosudna policija objavila je u ponedjeljak da pristaje na ponudu Ministarstva, odnosno da 'podržava odluku Vlade o povećanju, kroz dodatak, plaće službenicima koji su imali najnižu plaću odnosno koeficijent.

  • +13
Štrajk članova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Štrajk i stanje u pravosuđu za Dnevnik Nove TV komentirao je sudac Vrhovnog suda Damir Kos. 'Postoji blokada u brojnim predmetima u kojima sudbena vlast mora donositi  svoju odluku. Inače, sporost u radu pravosuđa kakva je bila ranije, ni u jednom trenutku ne može biti pripisana službenicima koji su sada u štrajku', istaknuo je Kos.

Dodaje da je njihova odluka da krenu u štrajk 'vapaj utopljenika'. 'Njihova primanja su sramotna. Prosječna plaća u ožujku ove godine je bila 1100 eura. Sudski službenik koji imaju srednju stručnu spremu ima primanje u iznosu od 600 eura', kazao je Kos te usporedio sudačka povećanja plaća s onim službenika.

'To su nespojive stvari. Ne možete govoriti da jedno ovisi o drugome u smislu plaća. Ali za konačni proizvod, notorno je da treba biti dobro stimulirano i jedno i drugo', rekao je Kos za Dnevnik Nove TV

Upitan kako će se sve prelomiti preko leđa građana, odgovorio je:

'Bojim se da će, ako Vlada ne popusti u opravdanom zahtjevu sindikata, biti zastoja u radu. Ne smije biti zastoja. To je pitanje predmeta gdje je nekome oduzeta sloboda. Oni moraju odmah biti riješeni. Zbog nedovoljnog broja zaposlenika koji se ne javljaju na posao daktilografa, stoji na tisuću predmeta u otpremi koji su objektivno riješeni među sucima, ali ih nema tko poslati strankama da im kaže da je predmet gotov'.