EUROPSKI PARLAMENT

Ursula von der Leyen predstavlja plan za oporavak vrijedan 750 milijuna eura: Europa podijeljena, hoće li proći?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 27.05.2020 14:24
  • Objavljeno 27.05.2020 u 13:15
tportal

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu fond za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.

'Plan oporavka se okreće neizmjernom izazovu s kojim se suočavamo u ovoj prilici, ne samo podržavajući oporavak nego i ulaganjem u našu budućnost. Europski zeleni dogovor i digitalizacija ojačat će radna mjesta i rast, otpornost naših društava i zdravlje našeg okoliša', rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von Der Leyen, predstavljajući prijedlog velikog plana oporavka Europske unije u Europskom parlamentu.

Paket mjera Europske komisije sastoji se od dva dijela - instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica vrijednog 750 milijuna eura i povećanog višegodišnjeg proračuna EU-a koji će za naredno sedmogodišnje razdoblje iznositi 1,85 bilijuna eura.

Instrument za oporavak sastoji se od 500 milijardi dolara bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

Ključni dio prijedloga je podizanje gornje granice vlastitih sredstava europskog proračuna, odnosno proračunskih prihoda. Riječ je o najvišem mogućem iznosu doprinosa koji se može tražiti od zemalja članica za punjenje proračuna.

Uvjet za prihvaćanje prijedloga od strane Parlamenta je da se novi plan oporavka financira obveznicama za oporavak za koje se jamči proračunom EU-a, te izbjegavanje financijskog inženjeringa nad kojim nema demokratskog nadzora.

S obzirom na to da mogu proći mjeseci prije no što se postigne dogovor o novom VFO-u, Parlament je pozvao Komisiju da predstavi rezervni plan kako bi se omogućio nesmetan financijski početak programa EU-a u 2021.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!