KONFERENCIJA ZAGREBAČKE BURZE

Upozorenje iz HANFA-e: Mirovinski fondovi mogli bi gubiti novac

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 06.10.2016 13:32
  • Objavljeno 06.10.2016 u 13:32
Petar Pierre Matek

Petar Pierre Matek

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec

Financiranje malih i srednjih poduzetnika te startupova, glavna je tema ovogodišnje konferencije Zagrebačke burze i fondovske industrije, koja je počela u četvrtak u porečkom Valamar Isabella Island Resortu

Na konferenciji naziva 'Izazov promjene 2016.' se okupilo više od 450 sudionika iz svih grana domaće, regionalne i svjetske financijske industrije, a otvorili su je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze (ZSE) i Petar Vlaić, predsjednik Erste obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

'Svake godine otvaramo neke nove teme, ove godine to će biti financiranje malih i srednjih poduzetnika te startupova. Svake godine imamo sve više sudionika iz regije, osobito smo ponosni na to', rekla je Gažić te zaključila: 'Ako možemo doprinijeti razvoju ekonomije i ako mlade kreativne ljude zadržimo u Hrvatskoj pomogli smo i demografiji. To je naša ideja'.

Vlaić je dodao kako je konferencija postala prepoznatljiva u regiji, a zbog velikog interesa u jednom trenutku organizatori su čak morali obustaviti prijave.

Matek: Pred mirovinskim fondovima teška vremena

Sudionicima konferencije nakon otvaranja obratio se Petar Pierre Matek, predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) te se osvrnuo na rad mirovinskih fondova.

'Mirovinski fondovi jačaju svoju ulogu. Svima nam je zajednički interes da mirovinski fondovi ulažu u razvoj, bolje upravljanje može značiti više prinose', rekao je.

Spomenuo je i kako se mirovinskim fondovima često zamjera uzimanje prevelike naknade za upravljanje portfeljima.

'Ove godine naknada iznosi 0,41 posto vrijednosti imovine. Zakonski je određeno da se ona svake godine smanjuje za sedam posto. To su jedne od najnižih naknada za upravljanje na tržištu', naveo je.

Poručio je kako je situacija na tržištu kapitala daleko od idealne: 'Fondovi jako puno ulažu u obveznice i moraju se pripremati za budućnost. Kamate su vrlo niske, što dugoročno nije dobro za fondove. Mogući su i kratkoročni negativni prinosi, pa će odmah krenuti priče kako mirovinski fondovi gube novac', rekao je Matek pa zaključio:

'Tržište kapitala nosi fluktuacije, na to treba biti spreman. Neki se već pripremaju kako bi smanjili izloženost tržištu, a mi kao regulator nadziremo zakonitost i šaljemo poruku da imovinom treba upravljati u najboljem interesu članova.'

Atlanticu nagrada za najbolje odnose s ulagačima

Burza i Poslovni dnevnik nakon otvaranja konferencije dodijelili su nagrade za najbolje odnose s ulagačima. Prvu nagradu osvojila je Atlantic grupa, drugi mjesto zauzela je zadarska Tankerska plovidba, a treću Ericsson Nikola Tesla

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!