OGRANIČENJE PONUDE

Ulagači nervozni zbog smanjenja 'emisije' bitcoina

11.05.2020 u 17:52

Bionic
Reading

Ulagači su krenuli u prodaje bitcoina pred programirano smanjenje 'emisije' digitalne valute, prihoda 'rudara' koji tragaju za transakcijama korisnika

Krajem prošlog tjedna bitcoin je nakratko premašio vrijednost od 10.000 dolara da bi se za vikend mnogi ulagači odlučili na prodaje pa je njegova vrijednost potonula na samo 8.520 dolara.

U ponedjeljak je blago ojačao te se njime trgovalo po 8.700 dolara.

U kod digitalne valute uprogramirano je 'prepolavljanje' količine bitcoina u opticaju, otprilike svake četiri godine, kako bi se sprječio nagli pad njegove vrijednosti zbog prekomjerne ponude.

Tim se postupkom nakon 'vađenja' 210 tisuća blokova prepolovljuje visina nagrade, odnosno broj novih bitcoina koji 'rudari' dobivaju za pronalaženje transakcija među korisnicima valute. Blokovi su dokumenti s podacima o transakcijama korisnika.

Nakon što dosegnu limit, 'rudari' će ubuduće dobivati 6,25 bitcoina po bloku. Trenutno ih dobivaju 12,5.

Vrijedost novih bitcoina trebala bi biti 'prepolovljena' tokom dana, po treći puta u 11-godišnjoj povijesti valute. Do sada je vrijednost bitcoina naglo rasla nakon 'prepolovljivanja ali ovaj puta u priču se upleo faktor neizvjesnosti - pandemija koronavirusa, upozoravaju analitičari.