'oboljeli za oboljele'

Udruga oboljelih od multiple skleroze razvija aplikaciju uz pomoć domaće tvrtke: 'Kad ste bolesni, jedina valuta koja vrijedi je vrijeme'

  • Autor: Lucija Špiljak
  • Zadnja izmjena 24.06.2022 11:03
  • Objavljeno 23.06.2022 u 19:25
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

S razvojem digitalizacije sve više usluga dostupno je putem pametnih uređaja, posebno onih vezanih uz zdravstvo i umjetnu inteligenciju koja pomaže u praćenju stanja pacijenta. Međutim na tržištu nije postojala aplikacija namijenjena oboljelima od multiple skleroze (MS), bolesti središnjega živčanog sustava koja uključuje mozak, kralježničnu moždinu i vidne živce. Odnosno nije postojala sve dosad. Naime, udruga MS TIM Hrvatska došla je na ideju prve mobilne aplikacije za oboljele od multiple skleroze, od koje prema njihovoj procjeni u Hrvatskoj boluje 7000 ljudi, a u svijetu više od 2,5 milijuna

'Kada ste oboljeli, jedina valuta koju imate je vrijeme, a ne novac, zato tu valutu ne želite trošiti uzaludno. Stoga smo orijentirani na to da prva aplikacija za oboljele od multiple skleroze bude jednostavna za korištenje i da ne oduzima puno vremena. Trenutno na tome radimo', pojašnjava nam Mirjam Jukić, predsjednica udruge MS TIM Hrvatska.

Za razvoj aplikacije angažirali su prije pola godine domaću IT tvrtku Lloyds digital.

Postoji velik broj terapija za usporavanje multiple skleroze, a u Hrvatskoj su, srećom, oboljelima dostupni skuplji lijekovi putem zdravstvenog osiguranja. Međutim potrebno je paziti na terapiju, simptome, vrijeme uzimanja i nuspojave.

Dnevnik aktivnosti

'Praćenje bolesti, simptoma, podsjetnici i uzimanje terapije iznimno su važni za oboljelu osobu, odnosno da sve to ima na jednom mjestu. Kod MS-a morate na pregled kod neurologa svakih šest mjeseci do godinu dana, no pitanje je hoćete li se u tako dugom razdoblju sjetiti svih stanja i događaja. Zato bi dobro došao dnevnik aktivnosti kao dio aplikacije u koji oboljela osoba može brzo i jednostavno unijeti sve što joj je možda bilo sumnjivo ili pak važno za podijeliti s liječnikom.

Čovjek se lako pogubi uslijed pregleda, kontrola, lijekova i nalaza, kretanje osobe tijekom dana. U cloud će moći spremiti svu dokumentaciju i poslati je mailom liječniku, ili pak tijekom ili prije pregleda otvoriti aplikaciju i provjeriti važne informacije. Jer ako dođe do relapsa i morate hitno neurologu, sigurno nećete imati vremena tražiti papire po ladicama i sjetiti se svega ključnog', ističe Jukić.

Aplikacija će biti dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, već rade na prvim unosima, a provode i testove i istraživanja kako bi aplikacija sadržavala sve što oboljeloj osobi treba. Nadaju se da će aplikacija ugledati svjetlo dana do kraja ove ili sljedeće godine, dok prikupe sve informacije, no predsjednica udruge ističe da nisu opterećeni vremenom jer je prioritet da aplikacija bude kvalitetna.

Važnost ove inicijative i projekta potvrdio je i neurolog Mario Habek s KBC-a Zagreb koji usko surađuje s udrugom MS tim Hrvatska te će s njima provoditi testove. Cilj je da pomoću aplikacije i neurolozi i zdravstveni djelatnici dobiju što više podataka koji bi bili korisni za daljnja istraživanja, ali i da, prije svega, prepoznaju ima li promjena kod pacijenta.

'Želimo u konačnici doći do lijeka za multiplu sklerozu, što najviše i promoviramo', zaključila je Mirjam Jukić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!