VELIKI POMAK

Zapanjujući rezultati nove terapije protiv raka: Bolest se potpuno povukla; bilo je puno suza radosnica

07.06.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Terapija lijekom dostarlimabom kod 18 pacijenata oboljelih od tumora rektuma dovela je do potpunog povlačenja maligne bolesti, objavio je New York Times pozivajući se na studiju objavljenu u nedjelju u časopisu The New England Journal of Medicine (NEJM). Dostarlimab djeluje tako da razotkriva stanice raka omogućujući imunološkom sustavu da ih identificira i uništi

Pacijenti uključeni u studiju bili su uvjereni da će nakon terapije lijekom morati na zračenje i kemoterapiju, no to se nije dogodilo jer se kod svakog pacijenta rak povukao. Jedno od iznenađenja bila je i činjenica da pacijenti nisu iskusili značajnije nuspojave koje obično ima jedan od pet pacijenta koji primaju slične lijekove, prenosi Jutarnji list.

'Bilo je mnogo suza radosnica', rekla je prva autorica studije dr. Andrea Cercek, onkologinja iz Memorial Sloan Kettering Cancer Centera. Lijek dostarlimab razvila je američka kompanija Tesaro koju je 2019. godine kupio farmaceutski div Glaxo Smith Kline (GSK). Jedna doza lijeka košta 11.000 dolara.

Dr. Marija Mazor, poslijedoktorandica na Medicinskom fakultetu u Rijeci, pojasnila je za Jutarnji list da se otkriće i razvoj imunoterapije za liječenje karcinoma smatra najvećim uspjehom znanosti i medicine u posljednjih 20 godina. Komentirajući rad objavljen u NEJM, dr. Mazor je rekla da su autori pokazali da šestomjesečna anti – PD-1 terapija uzrokuje kompletnu remisiju ovog karcinoma u svih pacijenata.

'Ovi zapanjujući rezultati predstavljaju veliki pomak u liječenju ove vrste karcinoma, ali kako i sami autori navode, moraju se potvrditi daljnjim istraživanjima i ponavljanjem dobivenih rezultata', naglasila je dr. Mazor.

Više o ovom istraživanju možete pročitati u New York Timesu.