PRETJERANA REGULATIVA

Udruga Lipa traži da se ukine zabrana oglašavanja za odvjetnike

06.04.2016 u 09:56

Bionic
Reading

Udruga poreznih obveznika Lipa upozorava na pretjeranu regulativu odvjetničkih usluga u Hrvatskoj. U priopćenju za javnost ističu da su minimalna cijena odvjetničkih usluga, kao i zabrana oglašavanja i promidžbe odvjetnicima, protivni europskoj Direktivi o uslugama i pravilima o tržišnom natjecanju, kao i interesima mladih odvjetnika koje se na ovaj način čini nekonkurentnima na tržištu

U udruzi Lipa smatraju da ovakva praksa otežava poslovanje mnogim mladim odvjetnicima jer im ne dozvoljava da nižom cijenom usluga konkuriraju onima duže prisutnima na tržištu, a građane u isto vrijeme prisiljava da skuplje plaćaju pravne usluge čija bi cijena značajno pala liberalizacijom cijena.

'Unatoč ulasku Hrvatske u Europsku uniju odvjetnička regulativa se nije uskladila s Direktivom o uslugama. Europska komisija u svojem Izvješću za Hrvatsku u 2016. upozorava na barijere tržištu odvjetničke profesije. Podsjećamo kako se Hrvatska odlučila za tržišno gospodarstvo i članak 49. Ustava to jasno potvrđuje jamstvom tržišnih sloboda', ističe se u priopćenju.

Također, visoki je i parafiskalni trošak na odvjetničku struku u vidu obvezne mjesečne članarine Hrvatskoj odvjetničkoj komori od čak 200 kuna, pravosudnog ispita za koji valja izdvojiti 2.555 kuna te upisa u imenik odvjetnika koji košta nevjerojatnih pet tisuća eura.

U Udruzi Lipa stoga smatraju da je krajnje vrijeme da se potaknu nužne reforme koje će olakšati pristup tržištu kroz smanjenje ili potpunu eliminaciju parafiskalnih troškova te ukidanje regulacije cijena jer je slobodna tržišna utakmica najbolja zaštita interesa potrošača, odnosno korisnika usluga i poreznih obveznika.