TRAŽE VEĆE PLAĆE

U štrajku 4000 pilota Lufthanse

22.02.2010 u 08:56

Bionic
Reading

Piloti njemačke nacionalne zrakoplovne kompanije Lufthanse od ponoći u ponedjeljak nalaze se u štrajku jer uprava nije odgovorila na njihove uvjete o sigurnosti radnih mjesta i povišicama plaća

Lufthansa je u priopćenju objavila da je sindikat pilota Vereinigung Cockpit od ponoći stupio u četverodnevni štrajk nakon što pregovori vođeni tijekom vikenda nisu dali rezultata.

Piloti Lufthanse izlasali su štrajk iz straha da bi kompanija mogla smanjiti broj radnih mjesta prebacujući dio poslova na svoje podružnice poput Austrian Airlinesa ili Lufthanse Italia u kojima su plaće niže. Piloti su također tražili i 6,4 posto veće plaće.

Član uprave kompanije Stefan Lauer rekao je u nedjelju za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung da je Lufthansa spremna jamčiti posao svim pilotima do 2012. godine, a spremna je i jamstvo produljiti na 2013. ili 2014. ako piloti na više od godinu dana zaborave na bilo kakve povišice plaća.

U štrajku će sudjelovati 4000 pilota. Lufthansa je priopćila da će je štrajk koštati oko 100 milijuna eura u gotovini, ne računajući gubitak u prodaji karata i gubitak u ugledu. U očekivanju štrajka kompanija je već otkazala dvije trećine svojih letova od ponedjeljka do četvrtka, odnosno njih 1200 od 1800 na dan.