RAST DOBITI

U prvom kvartalu banke zaradile 1,19 milijardi kuna

04.05.2009 u 11:17

Bionic
Reading

Hrvatske poslovne banke ostvarile su u prvom tromjesečju ove godine rekordan profit unatoč usporenoj kreditnoj aktivnosti, pokazuju skupni podaci Hrvatske narodne banke

Dobit domaćih poslovnih banaka u prvom tromjesečju ove godine dostigla je 1,19 milijardi kuna nadmašivši za 2,76 posto dobit ostvarenu u istom razdoblju lani.

Kreditna aktivnost banaka u prva tri mjeseca bila je prvenstveno usmjerena na financiranje države, dok su krediti stanovništvu i poduzećima davani na kapaljku. Na godišnjoj razini krediti države više su nego udvostručeni (sa 8,6 na 20 milijardi), a krediti ostalih sektora bilježe umjereni rast.

Na mjesečnoj razini primjetna je stagnacija pa čak i pad određenih vrsta kredita odobrenih stanovništvu i poduzećima. Tako je iznos odobrenih kredita stanovništvu već drugi mjesec zaredom u padu. Stambeni krediti koji su proteklih godina bilježili snažan rast u ožujku su ostali na gotovo istoj razini kao u veljači.

Posebne rezerve za identificirane gubitke u ožujku smanjene su za 1,3 posto u odnosu na veljaču što ukazuje na to da se rizik naplate kreditnih potraživanja ne povećava.