BOGOVSKA DIVIDENDA

U proračun stiže velik novac: Evo koliko će država iscijediti iz vlastitih poduzeća

09.11.2023 u 06:09

Bionic
Reading

Prošloga tjedna Vlada je donijela odluku o isplati dividendi kompanija u državnom vlasništvu. Provjerili smo koje će tvrtke najviše platiti i koliko će se ukupno sliti u državni proračun

Prema odluci Vlade, trgovačka društva u državnom vlasništvu uplatit će u državni proračun za 2023. godinu, uz određene iznimke, 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2022. godinu.

Riječ je o društvima koja su u 2022. poslovala s dobiti, a u kojima država ima većinski paket dionica ili većinski udio te društvima od posebnog interesa u kojima država ima manjinski paket dionica ili manjinski udio.

Od 21 društva s liste za isplatu dividende, njih 17 je obvezno uplatiti 60 posto lanjske dobiti u ovogodišnji državni proračun.

Iznimke se odnose na agenciju Alan, koja u proračun mora uplatiti cjelokupnu lanjsku dobit. Ta će sredstva biti namjenski korištena za potrebe modernizacije i djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

HŽ Infrastruktura i Hrvatska poštanska banka uplatit će u državni proračun po 30 posto dobiti nakon oporezivanja iz 2022. godine.

Hrvatska lutrija će uplatiti dividendu sukladno Zakonu o igrama na sreću, odnosno 50 posto ostvarene dobiti.

Prema našem izračunu, tvrtke s liste će u proračun uplatiti gotovo 160 milijuna eura, a najveći doprinos punjenju državne kase dat će Ina. Naftna kompanija koja je uplatila 156 milijuna eura poreza na dobit, uključujući 80-ak milijuna eura poreza na ekstradobit, prema odluci Vlade državi bi trebala uplatiti još 67,7 milijuna eura dividende.

Međutim dio kompanija sa značajnim državnim udjelom, čije su dionice uvrštene na Zagrebačku burzu, već je održao skupštine i donesene su odluke o raspodjeli dobiti.

Tako je Ina prema odluci skupštine u srpnju isplatila državi 89,7 milijuna eura dividende, što nadmašuje predviđeni iznos.

Među značajnim obveznicima isplate dividende je i Jadranski naftovod, čija je skupština također donijela odluku o njenoj isplati, prema kojoj je državi isplaćeno 9,1 milijun eura. Po odluci Vlade, Janaf će u proračun morati uplatiti još 10 milijuna eura.

Ove godine na listi obveznika nema državne kompanije koja je redovito bila među najvećim puniteljima proračuna. Riječ je o Hrvatskoj elektroprivredi, a ona je zbog Vladinih mjera ograničenja cijena električne energije i plina lani pretrpjela ogroman gubitak.