nagrade dioničarima

Sezona je isplate dividendi: Provjerili smo tko su glavni dobitnici

17.05.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Sezona dividendi na Zagrebačkoj burzi već se dobrano zahuktala, a prema dosadašnjim objavama prijedloga i donesenim skupštinskim odlukama, većina dioničkih društava odlučila je podebljati isplate vlasnicima. Provjerili smo koje će kompanije najviše izdvojiti za nagrađivanje dioničara te koje dionice nose najveću zaradu u odnosu na uloženi novac

Unatoč visokoj inflaciji i globalnoj neizvjesnosti koju je izazvao rat u Ukrajini, perjanice Zagrebačke burze u prošloj godini zabilježile su solidan rast dobiti. Dobri prošlogodišnji rezultati, ali i povoljna očekivanja za ovu godinu, potaknuli su uprave da prilikom donošenja odluka o raspodjeli dobiti veći dio kolača namijene za isplatu dividendi.

Najveći razlog za zadovoljstvo imaju dioničari Zagrebačke banke jer već drugu godinu zaredom ubiru lavovsku dividendu. Lani im je isplaćeno 0,83 eura po dionici, a ove godine na račune će im sjesti gotovo dvostruko više.

ZABA je odlučila isplatiti dioničarima gotovo cjelokupnu dobit iz prošle godine, odnosno 0,74 eura po dionici, te značajan dio zadržane dobiti iz prethodnih godina (0,95 eura po dionici).

Među istaknutim dobitnicima su i dioničari Ine, kojoj je i nakon plaćanja poreza na ekstraprofit ostalo dovoljno za izdašnu dividendu. Ove godine dioničarima, među kojima najveće udjele drže mađarski MOL i hrvatska država, naftni div će isplatiti 20 eura po dionici, sedam eura više nego prošle godine.

Povišica se smiješi i dioničarima Hrvatskog Telekoma, koji je ove godine za dividendu namijenio 1,1 euro po dionici, što je 3,6 posto više nego lani. Dividenda će biti isplaćena 22. svibnja svim dioničarima koji su upisani u SKDD-u na dan 15. svibnja. Hrvatski Telekom je za isplatu dividende predvidio čak 86,6 milijuna eura (652,7 milijuna kuna) što je 93,9 posto dobiti iz prošle godine. Povrat dioničarima HT-a osiguran je i kroz snažan program otkupa vlastitih dionica - lani je tvrtka kupila 979.444 vlastitih dionica na Burzi, koje su vrijedile oko 24 milijuna eura tj. 180 milijuna kuna. To je povećanje otkupa dionica od čak 81 posto u odnosu na 2021. godinu i povijesno najveći iznos utrošen na otkup.

Nakon odlične poslovne godine i brodski prijevoznici imaju što dijeliti. Od tri brodara sa Zagrebačke burze, zasad je odluku o isplati donijela Atlantska plovidba te će nagraditi dioničare s pet eura, gotovo dvostruko više nego lani. Uprave Alpha Adriatica i Jadroplova još nisu donijele prijedloge o upotrebi dobiti.

Solidan potencijal za isplatu dividende pokazale su i kompanije iz sektora proizvođačke industrije. Isplatu dioničarima najavilI su Podravka, Končar, Kraš i Atlantic grupa.

Podravka je odlučila izdvojiti 18,9 milijuna eura za dividendu. Dioničarima će na račune sjesti 2,65 eura po dionici, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu, kada je isplaćeno devet kuna (1,19 eura). Ako skupština potvrdi isplatu, dividenda će biti isplaćena svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju SKDD-a na dan 16. lipnja, a predviđeni datum isplate je 14. srpnja ove godine.

Zahvaljujući rekordnim rezultatima, i Končar je odlučio povećati dividende. Krovna kompanija Končar Elektroindustrija najavila je isplatu dva eura po dionici, što je 15,6 posto više nego lani.

Kontinuitet u isplati dividendi zadržao je i Končar D&ST, jedan od najuspješnijih dijelova Končar grupe. Redovni i povlašteni dioničari dobit će 9,18 eura po dionici, što je gotovo dva puta više nego prošle godine. U odnosu na prošlu godinu znatno je porasla i cijena dionice pa su vlasnici dvostruko profitirali.

  • +5
Valamar Riviera povećala je dividendu na 0,20 eura po dionici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Valamar Riviera

Unatoč rastu dobiti, Kraš nije povećao dividendu te će dioničarima isplatiti isti iznos kao i prošle godine (1,35 eura). Atlantic grupa je shodno nižoj dobiti smanjila dividendu s progšlogodišnjih 1,66 na ovogodišnjih 1 euro po dionici.

Dioničari AD Plastika i ove godine ostat će kratkih rukava s obzirom na slabije poslovne rezultate koje su prouzročili zastoj u auto industriji i rat u Ukrajini.

Bogate dividende smiješe se i dioničarima hotelijerskih kompanija nakon još jedne uspješne turističke sezone. Najizdašniju nagradu najavile su Adris grupa i Valamar Riviera.

Uprava Adris grupe, u čijem sastavu posluje rovinjska Maistra, predložila je isplatu 2,25 eura za svaku redovnu i povlaštenu dionicu, a to je 0,19 eura više nego prošle godine. Za razliku od drugih turističkih kompanija, Adris je isplaćivao dividendu i u pandemijskim godinama zahvaljujući dobroj financijskoj poziciji koju osnažuje osigurateljski segment poslovanja.

Uprava Valamar Riviere odlučila je podebljati dividendu za 0,04 eura, na 0,20 eura po dionici, a novac će sjesti na račune dioničara već 10. svibnja.

Od ostalih turističkih kompanija, dividendu su najavili državni lanac marina ACI (9,57 eura), biogradska Ilirija (0,55 eura), pulska Arena Hospitality Group (0,70 eura), rapska Imperial Riviera (2,07 eura) te istarski Mon Perin (0,18 eura).

Najisplativije dionice Zabe i Atlantske plovidbe

Isplativost ulaganja mjerena dividendnim prinosom znatno se razlikuju od dionice do dionice. Najbolji omjer dividende i tržišne cijene dionice, koji rezultira prinosom od 15,09 posto, ostvarili su dioničari Zagrebačke banke. Natprosječan prinos (8,53 posto) nosi i ulaganje u dionicu Atlantske plovidbe.

Od turističkih dionica, najisplativija se pokazala dionica Plave lagune s dividendnim prinosom od 6,76 posto, slijedi Valamar Riviera (4,55 posto) i povlaštena dionica Adrisa (4,01 posto).

Treba naglasiti da se dividendni prinos mijenja kako se mijenjaju tržišna cijena dionice i isplaćena dividenda. Tekući prinos pokazuje očekivani povrat ulaganja, uz uvjet da cijena i dividenda ostanu nepromijenjeni. Stoga investitori trebaju pratiti poslovne rezultate i dividendnu politiku tvrtke da bi predvidjeli budući dividendni prinos i donijeli informirane investicijske odluke.