NOVI POSLOVI U AFRICI

U iščekivanju prodaje Arene, Ingra napreduje u Alžiru

28.10.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Građevinska tvrtka Ingra i alžirska državna tvrtka Cosider zaključile su ugovor o projektiranju, isporuci i montaži hidromehaničke opreme za branu L'Ouldjet Mellegue u Alžiru u vrijednosti od 24 milijuna kuna. Radi se o prvom većem poslu nakon zaključivanja predstečajne nagodbe krajem rujna

Ingra je u Alžiru prisutna gotovo 40 godina i u tom je razdoblju realizirala investicijske projekte u vrijednosti većoj od 700 milijuna eura, a vrijednost aktualnih i novougovorenih poslova iznosi 94 milijuna eura.

'Našli smo modalitete s bankama tako da možemo zatvarati isporuke rezervnih dijelova za hidrocentrale', izjavio je predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim za tportal ističući da, unatoč otežanim političkim prilikama, uspješno realiziraju poslove u Alžiru i Iraku.

Dodao je da s čelnim ljudima alžirskih institucija razgovaraju i o potencijalnim novim poslovima u sektoru graditeljstva, energetike i trgovine. Na tom području postoje velike mogućnosti budući da je plan alžirskih javnih investicija za razdoblje od 2015. do 2020. godine težak 262,2 milijarde dolara, a u fokusu su investicije u cestogradnju, stanogradnju, edukaciju, zdravstvo, izgradnju vodovodne mreže, energetiku i okoliš.

Ingra i Cosider, kao najznačajnija alžirska te jedna od najvećih kompanija u Africi, zajedno s Državnom agencijom za vodne resurse, surađuju više od 20 godina, a trenutačno u realizaciji imaju i ugovor za branu Tagharist u vrijednosti od 22 milijuna kuna.


Ambiciozni planovi Ingre u velikoj mjeri ovise o ispunjavanju uvjeta predstečajne nagodbe. Pravomoćnost nagodbe zaključene krajem rujna morat će potvrditi Visoki trgovački sud jer je jedan od vjerovnika uputio žalbu, doznajemo od Oppenheima, koji ističe da to neće imati utjecaja na ispunjavanje uvjeta.

Ukupni dug Ingre iznosi 1,26 milijardi kuna, a najveći vjerovnici su banke kojima kompanija duguje preko 900 milijuna kuna. Plan financijskog restrukturiranja predviđa pokrivanje većeg dijela duga kroz izdavanje obveznica i PIK instrumenata.

Obveznice u vrijednosti od 57,4 milijuna eura
koje će biti osigurane novčanim priljevima od zakupnine Zagrebačkog holdinga za Arenu Zagreb, Ingra planira izdati najkasnije u roku od devet mjeseci od pravomoćnog rješenja o predstečajnoj nagodbi.

U predstečajnom planu je i prodaja Arene Zagreb, koja predstavlja najveći uteg u poslovanju Ingre. Njezinu izgradnju Ingra je financirala kreditom austrijske banke BKS, a zatim je iznajmila radu Zagrebu i državi. Budući da je država je kasnila s plaćanjima, Ingra je sama morala financirati gradnju i poslovanje Arene što je značajno doprinijelo financijskom krahu tvrtke.

Ako kompanija uspije naći kupca za Arenu, sredstvima od prodaje isplatit će se u potpunosti obveze prema banci BKS, Ministarstvu financija i dobavljačima, a ostatak će se iskoristiti za iskup obveznica.