udar koronakrize

Turističke agencije najgore pogođene pandemijom: Neke od njih neće imati nijednog putnika, bez ozbiljnije podrške države malo tko će preživjeti do iduće godine

29.04.2020 u 18:29

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa na koljena je bacila mnoge djelatnosti, a sektorski je najgore prošao turizam. Granice su još uvijek uglavnom zatvorene, putuje samo onaj tko mora i u takvim uvjetima ove godine teško je očekivati neki spasonosan preokret. Od svih turističkih subjekata najteže je pak turističkim agencijama jer je redom riječ o malim tvrtkama koje sada moraju preživljavati uz Vladinu pomoć

Za njih je svaka naznaka da će turizam oživjeti odlična vijest, poput one da će u Hrvatskoj uskoro krenuti podjela Cro-kartica na iznos od 2500 kuna. No zasad, upozoravaju stručnjaci, situacija je vrlo ozbiljna.

Boris Žgomba, vlasnik agencije Uniline i predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK-u, kaže kako bismo bez Vladine pomoći mjerama za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti svjedočili dramatičnom propadanju cijelog sektora.

'Nama će trebati dodatne mjere jer je kriza daleko od gotove. Trebat ćemo mjere koje će nam pomoći da preživimo do travnja iduće godine, kada počinje nova turistička sezona. Moramo naći kompromisno rješenje kojim ćemo spasiti turizam i agencije jer niti državi nije u interesu da one propadnu', kaže nam Žgomba.

Veseli se ovih dana, dodaje Žgomba, svakoj dobroj vijesti poput one da će uskoro krenuti podjela Cro kartica jer je podjelom sličnih proizvoda eksperimentirala Mađarska i pritom ostvarila cilj: dio turističkog prometa ostao je u zemlji.

No kakav će njihov efekt biti u Hrvatskoj, dodaje, ne zna nitko jer ništa slično nikad nismo imali u ponudi, a još je teže praviti analize dok traje pandemija koronavirusa koju nitko nije očekivao.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), za tportal pojašnjava kako agencije uglavnom zarađuju novac ljeti i koriste ga kako bi svojim radnicima isplaćivale plaće izvan sezone.

'Prvi smo počeli osjećati krizu jer smo izgubili goste iz Azije, nakon toga počeli su otkazivati naši gosti, otkazivala su se školska putovanja i sve ostalo. Planirali smo da nećemo imati prihode do 1. ožujka, a sada nam dolazi ljeto, u kojem ćemo imati mali broj gostiju i bojimo se crnog scenarija', kaže nam Fain.

Dodaje da je zadovoljan dosad donesenim mjerama za pomoć sektoru, poput kredita za likvidnost.

'Tražili smo od HAMAG-a i HBOR-a da se produlji iskoristivost kredita na godinu dana kako bismo iz njih mogli isplaćivali plaće zimi. Bit će onih agencija koje uopće neće imati gostiju i morat će se u potpunosti okrenuti 2021. godini. Bit će teško', rekao je.

Upitan drži li skoro uvođenje Cro-kartica dobrom viješću, Fain kaže kako je svaki pozitivan signal dobrodošao, ali i da uspješnost tog koncepta najviše ovisi o volji i mogućnostima poslodavaca koji će u ovakvoj krizi možda ipak radije svojim zaposlenicima isplatiti novac.

'Nažalost, kartice dolaze u nepovoljnom trenutku, iako su one jako dobra stvar. U ovoj godini ne očekujemo njihov velik utjecaj jer moramo biti svjesni utjecaja koronavirusa', zaključio je.