NESLUŽBENO

Tržišna vrijednost Pelotona tone, a sada je na meti preuzimanja dvaju velikana

05.02.2022 u 22:05

Bionic
Reading

Jedna od kompanija dobitnica pandemije u posljednje je vrijeme suočena s padom poslovanja i srozavanjem tržišna vrijednosti dionica

Nike i Amazon odvojeno razmatraju ponude za Peloton, koji se našao na udaru ulagača aktivista koji je pozvao upravu proizvođača povezanih fitness bicikala i traka za trčanje da smijeni svog izvršnog direktora i istraži prodaju. Dvije tvrtke nisu vodili nikakve razgovore s Pelotonom, a razmatranja su preliminarna, prema ljudima upućenim u to pitanje, piše Financial Times. Dodali su da je odluka da se razmotri Peloton posljedica pada njegove vrijednosti s obzirom na to da je njegova tržišna vrijednost pala s gotovo 50 milijardi dolara otprije 12 mjeseci na manje od osam milijardi dolara ovog tjedna.

Bilo koji posao bilo bi teško postići bez potpore Johna Foleya, suosnivača Pelotona i drugih insajdera zbog dvojake strukture dioničara tvrtke, koja im daje pravo veta na sve velike odluke. Vjerojatno će se pojaviti i drugi kupci, rekli su oni koji su upoznati s tim, potencijalno uključujući Apple i velike kupce privatnog kapitala. Peloton je vozio visoko na vrhuncu pandemije koronavirusa, kada su tisuće ljudi počele koristiti njegov prepoznatljivi stacionarni bicikl usred karantene. U petak je njegova cijena dionice skočila 30 posto u trgovanju nakon radnog vremena nakon što je The Wall Street Journal izvijestio da Amazon razmatra ponudu za tvrtku. Financial Times prvi je izvijestio o Nikeovoj odluci da razmotri preuzimanje. Glasnogovornica Amazona odbila je komentirati "glasine i nagađanja". Nike nije odgovorio na zahtjev za komentar. Peloton je odbio komentirati.

Peloton Izvor: Profimedia / Autor: Scott Heins / Getty images / Profimedia

Blackwells Capital, koji posjeduje manje od pet posto Pelotona, optužio je Foleya za loše upravljanje, uključujući obmanjivanje investitora i zapošljavanje njegove supruge na izvršnoj dužnosti, odluka za koju je hedge fond tvrdio da košta 40 milijardi dolara bogatstva dioničara. Foley je prošlog mjeseca rekao zaposlenicima Pelotona da tvrtka razmišlja o smanjenju svoje radne snage i proizvodnje zbog pada potražnje za vrhunskim stacionarnim biciklima i trakama za trčanje. Taj potez uslijedio je nakon što je CNBC u siječnju izvijestio da planira zaustaviti proizvodnju zbog niske potražnje, što je dovelo do pada cijene dionice Pelotona za oko 25 posto u jednom danu.

Iako je Wall Street izgubio vjeru u Pelotonovu budućnost tijekom prošle godine, njegove financije nisu u lošem stanju. Kada je tvrtka 20. siječnja objavila preliminarnu zaradu gotovo tri tjedna prije roka, prijavila je prihod od 1,14 milijardi dolara, u skladu sa smjernicama između 1,1 i 1,2 milijarde dolara. Mjesečni odljev - broj pretplatnika koji svakog mjeseca napuštaju Peloton - iznosio je samo 0,79 posto, što sugerira da su trenutni korisnici i dalje zadovoljni.