RASPRODAJA

Katastrofalan siječanj za tehnološke dionice, Peloton i Netflix na udaru

22.01.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Tjedni pad Nasdaqa od 7,6 posto najteži je od ožujka 2020. i početka pandemije.

Pandemijski dobitnici pretvorili su se u gubitnike. Naime, posebno su stradali Peloton i Netflix, no ni ostale perjanice nisu prošle puno bolje. Od početka godine Nasdaq je izgubio velikih 12 posto.

Peloton je pao ispod svoje IPO cijene, Netflix je doživio najveći pad u posljednjem desetljeću, dok su dionice proizvođača čipova nastavile tešku borbu.

Nasdaq je pao četvrti uzastopni tjedan, što je najduži niz gubitaka od sličnog razdoblja prošlog travnja i svibnja.

Kako smo se približavali 2022. godini, tehnološke dionice pomalo su gubile potporu. Inflatorni pritisak naveo je Federalne rezerve da signaliziraju povećanje kamatnih stopa. Reakcija je bila - opća rasprodaja u tehnološkom sektoru.

Čini se da su temelji poslovanja još uvijek solidni, a gospodarstvo je bilo u usponu.

No, povjerenje je splasnulo ovog tjedna, jer su strašne vijesti u dijelu tehnološkog sektora izazvale zabrinutost zbog vala izvješća o tehnološkoj zaradi u četvrtom tromjesečju koji bi trebao početi u narednim danima.

Peloton je u četvrtak izvijestio o preliminarnim tromjesečnim rezultatima i rekao da će broj povezanih fitness pretplatnika biti ispod očekivanja. Tvrtka je objavila svoje priopćenje nakon što je CNBC izvijestio da Peloton privremeno zaustavlja proizvodnju svojih povezanih bicikala i traka za trčanje te traži načine za kontrolu troškova.

“Kao što smo razgovarali u prošlom tromjesečju, poduzimamo značajne korektivne radnje kako bismo poboljšali izglede za profitabilnost i optimizirali naše troškove u cijeloj tvrtki”, rekao je glavni izvršni direktor Pelotona John Foley u izjavi.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dionice Pelotona su pale 24% u četvrtak, prije nego što ih je djelomični oporavak u petak ostavio u padu od 14% tijekom tjedna. Dionice su završile na 27,06 dolara, ispod svoje IPO cijene od 29 dolara iz 2019.

Peloton je niša tvrtka s proizvodom koji je zabilježio veliku potražnju tijekom prvih dana pandemije, kada su potrošači zaglavili kod kuće, a teretane zatvorene.

No, ako se Peloton možda učinio iznimkom, cijela je priča dobila dodatni zaplet u četvrtak, kada je mnogo veća tvrtka, Netflix, šokirala tržište.

Tvrtka za streamanje videa rekla je kako očekuje da će tijekom prvog tromjesečja 2022. dodati 2,5 milijuna pretplatnika, što je daleko ispod procjena analitičara od 6,93 milijuna, prema StreetAccountu. Dionica je u petak potonula 22 posto, što je najveći pad u gotovo deset godina. U samo tjedan dana Netflix je izgubio gotovo četvrtinu tržišne kapitalizacije.

Ulagači su slijedili rasprodaju streaming audio usluge Spotify, koja je pala za 11% za tjedan dana, te gaming tvrtka Roblox, koja je pala za 13%. U međuvremenu, Amazon je imao najgori tjedan od 2018., pao je za 12%.

Trgovinske aplikacije Robinhood i Coinbase također su imale težak tjedan, pale su za 14%, odnosno 17%, usred pada tržišta špekulativne imovine, uključujući kriptovalute.

Iako možemo i dalje očekivati ​​visok rast prihoda od vodećih tehnoloških tvrtki u području računalstva u oblaku, ovaj će sektor biti znatno diskontiraniji od "tradicionalnih" ili više obrambenih sektora zbog rastućih kamatnih stopa, kažu analitičari. Zbog rasta kamatnih stopa, krajnje je vrijeme za optimizaciju portfelja s većim udjelima "tradicionalnijih" sektora. U tradicionalnim sektorima govorimo o onim sektorima koje su okosnica svakodnevnog života.

Bit će ovo teška godina za tehnološki sektor.