Prorok iz Omahe

Warren Buffett: S ove tri dionice ne možete promašiti

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 24.09.2021 20:33
  • Objavljeno 24.09.2021 u 20:33
Warren Buffett

Warren Buffett

Izvor: EPA / Autor: LARRY W. SMITH/EPA

Prorok iz Omahe, Warren Buffett, jedan je od najvećih investicijskih autoriteta. Nije stoga čudno to što se njegove preporuke doživljavaju iznimno ozbiljno i kao svojevrsni signali za investiranje

Iako smo neprestano bombardirani zbunjujućim velikim investicijskim ulaganjima, nikada ne smijemo zaboraviti to da tvrtke uvelike postoje iz jednog glavnog razloga: uzeti kapital od ulagača i zaraditi povrat na njega.

Zato se ima smisla usredotočiti na tvrtke s trajnim konkurentskim prednostima koje su u stanju dosljedno donositi visoke prinose na kapital.

Kao što je jednom rekao izvršni direktor Berkshire Hathawaya Warren Buffett:

'Najbolje poduzeće za posjedovanje je ono koje u dužem razdoblju može uposliti velike količine dodatnog kapitala po vrlo visokim stopama povrata.'

Ovo su tri tvrtke s povratom uloženog kapitala iznad 20 posto. Ako imate viška kapitala, ovdje leže vaše prilike, piše MoneyWise.

  • +10
  • +7

Warren Buffett

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nike

Na vrhu liste je Nike jer dosljedno generira povrat uloženog kapitala u rasponu od 25 do 30 posto.

Kao najvećoj svjetskoj tvrtki za sportsku obuću, neusporediva moć robne marke, ekonomija opsega i stalne inovacije omogućuju Nikeu da održava vrhunske cijene svojih proizvoda, što dovodi do dosljedno velikih povrata za investitore.

  • +1

Nikeove tenisice iz 1972.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/Sotheby’s

U posljednjem tromjesečju, naprimjer, bruto marža Nikea povećala se za 850 baznih bodova, na 45,8 posto, zahvaljujući većem volumenu isporuka na veliko i snažnim cijenama u segmentu izravno prema potrošačima.

'Snažni rezultati Nikea u ovom tromjesečju i cijeloj fiskalnoj godini pokazuju jedinstvenu konkurentsku prednost i duboku povezanost Nikea s potrošačima u cijelom svijetu', rekao je predsjednik i izvršni direktor John Donahoe.

Trenutačno Nike ima omjer cijene i zarade (P/E) od 37, niži od konkurencije Under Armoura (65) i Lululemon Athletica (59), ali viši od glavnog rivala Adidasa (28).

Starbucks

Starbucks

Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Slijedi Starbucks, kompanija koja se može pohvaliti petogodišnjim povratom na uloženi kapital od 31 posto, čime je daleko ispred drugih velikih lanaca hrane poput McDonald’sa (20 posto) i Chipotle Mexican Grilla (8 posto).

Čak i u nevjerojatno intenzivnom restoranskom prostoru s brzom uslugom, vrhunsko pozicioniranje i dominacija tržišnog udjela u lancu kava omogućuju joj naplaćivanje znatno viših cijena od ostalih lanaca, što dovodi do dosljednih natprosječnih povrata dioničara.

Budući da tvrtka nastavlja rasti na mjestima poput Kine i Japana, Starbucksu ne bi trebalo nedostajati područja za dugoročno reinvestiranje kapitala. U posljednjem tromjesečju globalna prodaja u istim trgovinama porasla je za 73 posto.

'Naša sposobnost da se krećemo brzo i agilno te da budemo ispred promjenjivog ponašanja kupaca pomogla je dodatno razlikovati Starbucks, što nas je dobro pozicioniralo u ovom trenutku', rekao je predsjednik i izvršni direktor Kevin Johnson.

Dionice su pale za oko 12 posto u odnosu na svoje 52-tjedne maksimume u lipnju, a trenutno se njima trguje prema odnosu cijene i zarade (P/E) od 30, dajući lovcima na jeftino mjesto priliku da parkiraju svoje digitalne novčane jedinice.

Alphabet

  • +7
  • +4

Google Store Chelsea, NYC

Izvor: Promo fotografije / Autor: Google / Paul Warchol

Uz solidan posljednji dvanaestomjesečni povrat na uloženi kapital u prosjeku od 25 posto, tehnološka gorila i Googleov pružatelj pretraživanja Alphabet zaokružuje popis.

Dominacija Alphabeta u internetskom pretraživačkom prostoru (globalni tržišni udio iznad 80 posto), raznolik portfelj ponude poput Google Mapsa, Google Playa, YouTubea i Gmaila te stalne tehnološke inovacije trebali bi nastaviti podržavati snažne prinose i stvaranje velikih novčanih tokova za godine koje dolaze.

Rezultati Alphabeta u trećem tromjesečju govore sami za sebe. Prihod je skočio 62 posto na godišnjoj razini, na 62 milijarde dolara, zbog povećane internetske aktivnosti i široke potrošnje oglašivača.

'U drugom tromjesečju došlo je do porasta internetskih aktivnosti u mnogim dijelovima svijeta i ponosni smo na to što su naše usluge pomogle tolikom broju potrošača i tvrtki', rekao je izvršni direktor Sundar Pichai.

Alphabetove dionice gotovo su se udvostručile u posljednjih godinu dana i trenutno se njima trguje prema odnosu cijene i zarade (P/E) od 26.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!