'kratkovidno i destruktivno'

Trump objavio trgovinski rat Europi, lideri EU-a neće mu ostati dužni

01.06.2018 u 16:20

Bionic
Reading

Nakon što su usudili uvođenje carina na izvoz metala u Sjedinjene Američke Države, na Europskoj uniji je sada da odgovori Washingtonu. Hoće li EU 'vratiti' SAD-u kroz nametanje carina ili će krenuti u trgovinske pregovore predstoji vidjeti.

Europska unija mora donijeti konsenzus, a 28 zemalja članica imaju vrlo različite interese, piše Reuters. Njemačka, najveći europski proizvođač automobila i najveći izvoznik automobila u SAD najviše strahuje od trgovinskog rata. Drugi, uključujući Francusku neće pokleknuti pod onime što doživljavaju kao američko iživljavanje.

Europska komisija, na čelu s Jean Claude Junckerom razmišlja o uvođenju protumjera i pokrenuti će spor pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), nakon što su Amerikanci europskim proizvođačima opalili carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij.

Europske zemlje zasad daju široku potporu planu kojim bi se po stopi od 25 posto oporezovala američka uvozna roba vrijedna skoro tri milijarde eura. Tako bi se oporezovala žestoka alkoholna pića, tekstil, žitarice i motocikli, taj plan za 'rebalans' na snagu bi trebao stupiti već sredinom ovog mjeseca.

'Došao je trenutak istine', rekao je Reutersu francuski ministar trgovine Jean-Baptiste Lemoyne.

  • +17
Daimler, tvornica u Sindelfingenu gdje se sklapa Mercedes E klase Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U zajedničkoj francusko-njemačkoj izjavi ističe se kako će EU poduzeti 'sve prikladne mjere' kako bi kontrirala Trumpovoj odluci, ali se u izjavi ne pojašnjava koje su to 'prikladne mjere'.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je američke mjere nezakonitima i izrazila zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije. 'Njemačka vlada odbacuje te carine. Smatramo ih protuzakonitima', a odluka o njihovu uvođenju 'nosi rizik od eskalacije koja će u konačnici štetiti svima', rekla je Merkel u odvojenom priopćenju.

Njemački ministar financija Olaf Scholz žestoko je kritizirao odluku SAD-a o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, nazivajući je ‘pogrešnom’ i ‘nezakonitom’ i najavljujući odgovarajuće protumjere Europske unije. ‘Danas nije dobar dan za transatlantske odnose’, rekao je Scholz novinarima po dolasku u kanadsko zimovalište Whistler povodom sastanka ministara financija i dužnosnika središnjih banaka skupine sedam razvijenih zemalja svijeta G7.

Udruga njemačkih industrijalaca BDI ocijenila je da je Trumpov potez kratkovidan i autodestruktivan. 'Američki predsjednik riskira da se transatlantski odnosi vrate desetljećima unatrag, eskalacijom trgovinskog rata koji je sam pokrenuo', rekao je šef BDI-a Dieter Kempf.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

Objava carina izazvala je val kritika pogođenih zemalja, ali nezadovoljni su i visoki članovi Trumpovih Republikanaca.

Predsjednik američke trgovinske komore Tom Donhue upozorio je u pismu članovima upravnog odbora da sadašnja trgovinska politika može prijetiti 'gospodarskom napretku' te izazvati gubitak više od 2 milijuna radnih mjesta, uglavnom u državama koje su glasale za Trumpa i republikance.

Čelnik Republikanske stranke u Kongresu Paul Ryan također je osudio američke carine, rekavši u priopćenju koje prenose američki mediji da postoje 'bolji načini da se pomogne američkim radnicima i potrošačima'.

Carine su dio Trumpova nastojanja da zaštiti američku industriju i radnike od onoga što on naziva nelojalnom međunarodnom konkurencijom, što je ključna tema njegove politike 'Amerika na prvom mjestu'.

donald trump:

'Niti jedan Mercedes neće voziti Petom avenijom'

Američki predsjednik Donald Trump namjerava uograničiti uvoz njemačkih luksuznih automobila, javlja njemački tjednik Wirtschaftswoche u četvrtak pozivajući se na diplomatske izvore. Trumpova retorika ovom prilikom pomalo je zastrašujuća. 

'Ja ću toliko dugo zadržati svoju trgovinsku politiku sve dok se niti jedan Mercedes više neće voziti Petom avenijom', rekao je američki predsjednik tijekom nedavnog posjeta Emmanuela Macrona SAD-u, a kako prenosi Wirtschaftswoche.

Donald Trump je prošli tjedan ministarstvu trgovine naložio da provjeri u kojoj mjeri uvoz automobila ugrožava nacionalnu sigurnost.