Zelenski Trudeauu

'Treba pojačati pritisak na Moskvu, a ne ga sad smanjivati'

17.07.2022 u 23:17

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je telefonom razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i istaknuo da se međunarodno stajalište o sankcijama protiv Rusije mora temeljiti na "načelima" i na pojačanom, a ne smanjenom, pritisku na Moskvu.

Riječ je o prvom telefonskom razgovoru dvojice čelnika nakon kanadske odluke da dopusti povratak u Europu turbina za ruski plinovod Sjeverni tok koju je ukrajinski predsjednik oštro kritizirao. Potonji ju je nazvao "neprihvatljivom".

Pošto je zahvalio Trudeauu na velikoj pomoći na polju obrane, Zelenski je u tweetu "opetovao da se međunarodno stajalište o sankcijama mora temeljiti na načelima".

Dodao je da se nakon nedavnih "terorističkih napada" u više ukrajinskih mjesta pritisak na Moskvu "mora pojačati, a ne smanjiti".

Zamjenica kanadskog premijera Chrystia Freeland u subotu je branila kanadsku odluku istaknuvši da je to "dobra odluka", premda ju je "veoma teško" bilo donijeti.

Ottawa opravdava svoju odluku kojom se turbine popravljene u Kanadi izuzimaju iz gospodarskih sankcija Rusiji željom da ne ugrozi energetsku opskrbu Europe, napose Njemačke.

"Energetski izazovi pred kojima stoji Njemačka i naši europski partneri veoma su konkretni i Kanada je svjesna toga", dodala je Freeland.