PRELAZAK U AVIVU

Akademik Kusić otkrio detalje velikog poslovnog pothvata s Todorićem

14.12.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić nakon 42 godine rada u javnom zdravstvu, okrenuo je novu stranicu u svojoj profesionalnoj karijeri. Ovih dana postao je predsjednik Upravnog vijeća Poliklinike Aviva u vlasništvu Agrokora. Poduzetni ravnatelj HAZU-a kupio je i 30 posto udjela u toj poliklinici. Za tportal je pojasnio zašto je u 70. godini života napravio preokret te što ga veže s Ivicom Todorićem, vlasnikom Agrokora

Kusić na početku razgovora odlučno odbacuje medijske napise o tome da je otišao umirovinu. Pojašnjava da je napustio KBC Sestara Milosrdnica i Medicinski fakultet, no da o mirovini nema govora

Iako mnoge čudi činjenica da se predsjednik HAZU-a odlučio za rad u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, on za tportal pojašnjava da nije riječ o ishitrenoj odluci te da s Todorićem već godinama razgovara o novoj viziji Poliklinike smještene u zagrebačkoj Podsljemenskoj zoni u blizini Mihaljevca.


'To je duga priča mi smo dugi niz godina u kontaktu i postupno se razvijala ta vizija poliklinike koju može imati jedna mega tvrtka', kaže nam Kusić i dodaje da u svijetu postoji niz primjera gdje velike korporacije imaju u vlasništvu ustanove javnog dobra. A on želi da ova privatna poliklinika bude upravo na službu javnog dobra.

Želi potencirati istraživački rad, međunarodnu suradnju, želi da Aviva postane vrhunska zdravstvena institucija, za razliku od ostalih privatnih poliklinika kojima je bitan jedino profit. Upravo je, kaže Kusić, činjenica da je riječ o ustanovi u vlasništvu koncerna, presudna da im profit nije prvotni motiv.

'Ja sam smatrao da Aviva, budući da pripada moćnom koncernu, nije prisiljena na tržišnu utakmicu kao druge institucije ovdje. Profit njima nije važan, bitno je da se bude na nuli', kaže nam Kusić.


Preuzimanje udjela u gubitašu

Aviva inače od svog osnutka posluje u minusu. Prihodi su im u prošloj godini iznosili 30 milijuna kuna, što je za šest milijuna premalo da bi godinu zaključili na nuli, kako si Kusić želi.

Kusića to pak nije spriječilo da od Todorića kupi i 30 posto udjela u Avivi. Pravni dio preuzimanja udjela započeo je još u veljači ove godine, kada je šef HAZU-a osnovao tvrtku Thyroidea d.o.o. koja je registrirana za poslovanje nekretninama. Kusić kaže da su tu cijelu priču vodili njegovi odvjetnici te da je tvrtka, kojoj je sjedište u Novoj Vesi 9, na istoj adresi na kojoj tvrtku ima i Franjo Luković, bivši šef Zagrebačke banke, osnovana upravo kako bi se preko nje odvila kupnja udjela u Poliklinici.

Na pitanje je li preuzimanje udjela bio uvjet za poziciju na koju je imenovan, Kusić kaže da nije. No priznaje da će kao gotovo trećinski vlasnik lakše progurati svoju viziju Poliklinike

'Nisam motiviran poslovnim prihodima, profit mi nije važan', zaključuje Kusić koji kao predsjednik HAZU-a dobiva 'dodatak' od pet tisuća kuna.