CRVENILO NA BURZI

T-HT jedini milijunaš u plusu

23.06.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna izgubio potporu na 2.000 bodova, u utorak, koji je zbog praznika prvi dan ovotjedne trgovine, Crobex se spustio za 2,9 posto - na 1.866,5 bodova

Promet je iznosio 26,1 milijuna kuna, od čega je najviše, 5,8 milijuna kuna, prikupio T-HT koji je, suprotno prevladavajućem pesimizmu, ostvario rast cijene od 0,6 posto na 218 kuna.

Atlantska plovidba
najavila je da će iz dijela prošlogodišnje dobiti isplatiti dividendu u vlastitim dionicama, tako da će na svakih dvanaest dionica jedna biti isplaćena kao dividenda, a pravo će moći ostvariti dioničari upisani u Knjizi dionica SKDD-a na dan 31. srpnja. Cijena dubrovačkog brodara opterećena padom cijena vozarina oslabila je za 3,7 posto, uz 5,6 milijuna kuna prometa. Više od milijun kuna prometa imali su Jadroplov i Uljanik Plovidba, uz minus od 5,9 posto, odnosno 5,4 posto.

Među milijunskim izdanjima, osim T-HT-a nije bilo dobitnika, tako da su građevinari Instutut IGH i Dalekovod trgovinu zaključili na negativnom teritoriju, a od negativnog raspoloženja nije odudarao niti Adris.

Vijest o otpuštanju menadžera u Ini, zbog racionalizacije troškova, nije se pozitivno odrazila na cijenu tih dionica, koje su se prometom od oko milijun kuna spustile za 3,7 posto.

Nakon što su zbog vijesti o mogućem preuzimanju Zagrebačke pivovare od strane SAB Millera ili Heinekena dionice prošloga tjedna uzletjele 25 posto, danas su ojačale za dodatnih 2,5 posto, na 3.999 kuna, prikupivši 785.000 kuna prometa.

Za razliku od pesimizma Zagrebačke burze, europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, poduprti dobitcima u sektorima farmaceutske i automobilske industrije koji su nadmašili gubitnike u sektorima banaka i osiguravatelja.

Dnevni promet trgovine na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.