PRVIH ŠEST MJESECI

T-HT blago povećao prihode unatoč krizi

30.07.2009 u 09:27

Bionic
Reading

Unatoč gospodarskoj krizi, T-Hrvatski Telekom je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario rast ukupnih prihoda od 0,7 posto. Pozitivan pomak potaknut je snažnim povećanjem prihoda od internetskih usluga i pokretnih komunikacija. Novčani tok iz redovnog poslovanja i stanje novca ostali su snažni, a dobit je zabilježila blagi pad od 2,9 posto

Na tržištu pokretnih telekomunikacija T-Mobile je povećao broj pretplatnika za 12 posto na 2,87 milijuna, a tržišni udjel prema broju SIM kartica iznosio je 47,6 posto. Prihodi T-Mobilea su se povećali za 1,1 posto na 2 milijarde kuna, unatoč otežanim ekonomskim uvjetima.

Na tržištu fiksnih telekomunikacijskih usluga, T-Com je krajem lipnja posluživao više od 1,5 milijuna nepokretnih linija i gotovo 510.000 širokopojasnih priključaka velike brzine (u odnosu na 403.000 na kraju lipnja 2008). Prihodi od interneta povećali su se za 30,6 posto na 555 milijuna kuna, dostigavši 22,1 posto prihoda T-Coma. U samo dvije godine T-HT-ova usluga televizije preko interneta MAXtv prikupila je 171.000 pretplatnika, što je čini najvećom uslugom plaćene televizije u Hrvatskoj. U proteklih šest mjeseci broj pretplatnika MAXtv-a povećao se za 138,2 posto.

Podaci o profitabilnosti pokazuju da se EBITDA Grupe (prije jednokratnih troškova reorganizacije u iznosu od 4,0 milijuna kuna) neznatno smanjila, za 0,5 posto, na 1,9 milijardi kuna, a dobit Grupe iz redovnog poslovanja (EBIT) manja je za 4,0 posto i iznosila je 1,2 milijarde kuna. Neto dobit pala je za 2,9 posto na 1,09 milijardi kuna.

Kapitalna ulaganja Grupe T-HT u prvom su polugodištu povećana za 28,3 posto, na 611 milijuna kuna.

U komentaru poslovnih rezulatata Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a ističe da je blagi rast prihoda izuzetno vrijedan rezulatat u trenutku kada se hrvatsko gospodarstvo nalazi pod znatnim pritiskom. U povodu uvođenja naknade na usluge pokretnih komunikacija, Mudrinić je najavio da će T-HT nastojati ublažiti njihov utjecaj kroz optimiziranu ponudu usluga, upravljanje troškovima i revidiranje planova za ulaganja u infrastrukturu.