REVOLUCIONARNI POTEZ

Sveta Nedelja službenike će plaćati prema ocjenama građana

21.02.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Grad Sveta Nedelja uvodi za svoje službenike fiksni i varijabilni dio plaće, koji će ovisiti o tome kakve su ocjene dobili od građana. Ovaj nesvakidašnji potez najavili su gradonačelnik Dario Zurovec i njegov zamjenik Davor Nađi na konferenciji za medije

Gradonačelnik Zurovec naglasio je kako je grad Sveta Nedelja prije nekoliko godina krenuo u digitalizaciju. U sklopu novog Geografskog informacijskog sustava – GIS dostupne su sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove grada Svete Nedelje, te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu.

Cjelokupni GIS sustav posjeduje pregršt informacija, jednostavan je za korištenje i pregledan, te jedinstven u Hrvatskoj. 'Putem sustava svaki građanin može vidjeti i najmanje detalje cjelokupnog gradskog sustava – od transparentnosti prostornih planova do vodoopskrbne mreže, zemljišta, šuma, infrastrukture, a kroz izbor lokacije unutar mape može se prijaviti bilo kakav komunalni problem nadležnim službama. Za sustav postoji i besplatna mobilna aplikacija Popravimo.hr kojom se problem prijavljuje anonimno i putem fotografije', istaknuo je Zurovec.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi prezentirao je Registar javne nabave dostupan na web stranici Grada. Naime, grad Sveta Nedelja omogućuje potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, čak i one do 20.000 kuna koje nisu predmet javne nabave, a time niti predmet obvezne objave. Tako će po prvi puta sve gradske transakcije, ugovori i raspored financijskih sredstava biti u potpunosti otvoren javnosti, a sve će informacije biti dostupne online i putem mobilne aplikacije.

'Omogućen je pregled preko 3.000 računa, 200 ugovora i 600 narudžbenica, 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Registar se može pretraživati po pojmu, tag-ovima ili po samoj tablici objava, a unutar njega su dostupne sve informacije o datumu sklapanja ugovora, predmetu usluge, izvođaču te cijeni', objasnio je zamjenik gradonačelnika.

'Ovim potezom uvodimo novi standard transparentnosti u Hrvatskoj. No, nećemo stati samo na tome. Razvili smo i novi alat za naše građane putem kojeg će moći ocjenjivati djelatnike gradske uprave', istaknuo je Nađi te objasnio kako će se zaposlenici gradske uprave imati fiksni i varijabilni dio primanja, smanjiti će im se plaća za 10 posto, te će im se, ovisno o ocjenama, kvartalno isplaćivati nagrada. Najlošije ocijenjeni zaposlenici neće dobiti nagradu, a bolji će dobiti veća primanja. Najbolji među svima imati će osjetno povećanje pri ukupnom zbroju primanja.

Putem aplikacije svaki će građanin nakon posjete gradskoj upravi moći upisati broj koji su pri posjeti dobili te će na temelju njega moći ocijeniti djelatnika. 'Ocjenjivanje će se provoditi i međusobno unutar uprave, što će ubrojiti u ukupnu ocjenu djelatnika. Ovaj prijedlog smanjenja fiksnih plaća zaposlenika mora još potvrditi Gradsko vijeće, pa bi ukoliko se donese pozitivna odluka, njegova primjena krenula s 01. srpnjem, a ocjenjivanje sa 01. ožujkom', rekao je Nađi.

Sveta Nedelja poznata po poreznom rasterećenju i privlačenju brojnih uspješnim tvrtki koje posluju na njenom području. Prošle godine grad je ukinuo prirez i pet drugih lokalnih poreza s ciljem privlačenja novih investitora i stanovnika