BIJELA KNJIGA

Stranci otkrili što koči ulaganja: Tržište rada je ograničeno, a tek obrazovanje...

27.02.2024 u 13:32

Bionic
Reading

Udruženje stranih ulagača (FICC) u Zagrebu je predstavilo sedmo izdanje Bijele knjige 2024. pod nazivom 'Konkurentnost Hrvatske nakon dovršetka procesa europskih integracija: novo poglavlje'. Riječ je o tradicionalnoj publikaciji FICC-a o investicijskoj klimi u Hrvatskoj i preporukama kako unaprijediti poslovno okruženje i privlačnost za strane ulagače. Ovogodišnje izdanje donosi 43 preporuke za otklanjanje ograničenja kao što su skučenost ponude rada, obrazovanje koje nije prilagođeno gospodarstvu te neučinkovita birokracija

FICC je u najnovijem pregledu trenutnog okruženja za strana ulaganja u Hrvatskoj identificirao dva ključna razvojna ograničenja te prepreke rastu produktivnosti i konvergenciji. Prva prepreka je, istaknuli su iz FICC-a, skučena ponuda rada, a istovremeno obrazovanje nije prilagođeno gospodarstvu koje može stvarati visoku dodanu vrijednost, odnosno visoku produktivnost i plaće po zaposlenom.

Kao drugu prepreku naveli su područje kvalitete regulative i učinkovitost javne administracije, u kojoj je potreban velik iskorak da bi se administrativni procesi prilagodili standardima razvijenih europskih država sveobuhvatnom digitalizacijom.

Kako ističu u Udruženju, 43 preporuke za otklanjanje ograničenja u navedenim područjima ne vide kao gotov paket za koji sugeriraju da bude prihvaćen, već kao podlogu za širu raspravu o politikama iduće hrvatske Vlade, o čemu će ovisiti gospodarski i širi društveni razvitak Hrvatske u drugom roku, nakon što prođe aktualni val velikog priljeva europskih sredstava.

'Tri su važne teme kojima se bavi Bijela knjiga - problemi na tržištu rada su globalno sve veći i moramo otkriti kako zadovoljiti potrebe za radnom snagom u Hrvatskoj. Bez uvoza radne snage to neće biti moguće na svim razinama stručnosti, ali i uključivanja neaktivnog domaćeg stanovništva; od mladih koji još ne rade, pa tako i znanja i potencijala umirovljenih radnika. Potrebno je prilagoditi sustav obrazovanja na svim nivoima. Zbog složenosti hrvatskog zakonodavstva i organizacijskog sustava potrebna je usklađenost digitalnih usluga javnih i državnih poduzeća radi komunikacije s građanima.

Hrvatska je slabije uključena u globalne gospodarske lance u usporedbi s EU-om, stoga je potrebno brendirati državu na efikasniji način prema potencijalnim stranim ulagačima i povezati sve mjerodavne institucije uključene u taj proces u jedno tijelo koje će se baviti time', poručio je glavni tajnik FICC-a Tomislav Šlat.

  • +20
Zagreb: Predstavljanje Bijele knjige 2024. Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik Udruženja stranih ulagača Burak Baykan podsjetio je da je Hrvatska zaključila svoj put u europske integracije ulaskom u europodručje i Schengen, što ovogodišnje izdanje Bijele knjige čini još posebnijim.

'Hrvatskoj trebaju politike i mjere za unapređenje poslovnog okruženja i privlačenje velikih investicija koje će povećati konkurentnost i produktivnost. Na temelju našeg poslovnog iskustva u Hrvatskoj i drugim državama, vjerujemo da u doglednoj budućnosti može postati jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija', rekao je Baykan te istaknuo uspješan oporavak Hrvatske nakon pandemije, kao i to da je izvršila europsku integraciju i u protekle tri godine bilježila snažan rast, jedan od najvećih u Europi. Dodao je i da je potrebno iskoristiti alate EU-a jer europska integracija kreira pozitivan ekonomski efekt.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Hrvoje Bujanović istaknuo je da je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina poduzela niz koraka za poboljšanje, među ostalim, u području digitalizacije administrativnih postupaka. 'U ovom izazovnom okruženju i globalno kao rezultate imamo smanjenje nezaposlenosti, povećanje plaća te javnih i privatnih ulaganja. Kontinuiran rad na poticanju gospodarske klime vodi do daljnjeg rasta', rekao je Bujanović.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Ministar financija Marko Primorac naglasio je da su publikacije poput Bijele knjige prijeko potrebne radi pregleda gospodarskog rasta. Pritom je podsjetio na izazove s kojima se Hrvatska suočila - najprije u veljači 2020. godine s pandemijom koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet, potom s razornim potresima. Unatoč tome, ima 'treći najbrži rast u EU'.

'Hrvatska je poslovala u specifičnim okolnostima. Na svjetskoj razini tu su izazovi zbog ruske invazije na Ukrajinu, izazovi poremećaja opskrbnih lanaca koji su ugrozili prehrambenu sigurnost diljem svijeta, poplave i suše u mnogim državama, pa tako i u Hrvatskoj, posljedice afričke svinjske kuge i svega što nas je pogodilo zadnjih godina.

To je pridonijelo makroekonomskim i fiskalnim izazovima, a odgovor Vlade bio je značajan. Skloni smo voditi politiku socijalno-tržišnog gospodarstva i nismo skloni nepotrebnom interveniranju, no usred spomenutih izazova bilo je potrebno reagirati. Ta intervencija bila je neophodna i gospodarstvo bi bilo značajno ugroženo da nismo reagirali. Imali smo izazove zbog povećanja troškova života, inflatornih pritisaka, povećanja cijena energenata. Kućanstva i poduzetnici teško bi podnijeli tu situaciju bez intervencija', ustvrdio je Primorac.

Ekonomski analitičar i autor Bijele knjige 2024. Velimir Šonje rekao je da je dobra vijest to što je Hrvatska tri godine zaredom među najbrže rastućim gospodarstvima EU-a, no da moramo biti svjesni toga da faktori koji generiraju rast neće vječno trajati. U tome je velik doprinos povlačenja sredstava iz fondova EU-a, uz oporavak osobne potrošnje i rast plaća te smanjenje inflacije.

'Ovo će biti dobra godina. Prema mojoj gruboj procjeni, brzo ćemo do 70 posto prosjeka EU-a prema realnom dohotku po stanovniku. Usto, 80 posto nam se smiješi narednih godina. Što nakon toga? Glavna ideja i poruka je - sprega stranih ulaganja i izvoza. Ovo je priča o sljedećem koraku i novom poglavlju. Dostizanjem oko 90 posto prosječne razine realnog dohotka po stanovniku u EU, a potom i 100 posto, prognoziramo trajno pozitivan migracijski saldo. Dostizanje 90 posto mora biti novi nacionalni cilj. Hrvatska mora ući u elitnu skupinu 25 najprivlačnijih investicijskih destinacija na svijetu i zaslužiti kreditni rejting A+ do kraja ovog desetljeća.

Po udjelu ukupnog izvoza roba i usluga u BDP-u bili smo 30-40 posto na prosjeku EU-a. Prije smo stagnirali, a rast udjela počeo je ulaskom u EU. To nije turizam. Od 2013. realan izvoz roba čak je rastao malo brže od realnog izvoza usluga, pri čemu je turizam glavni pokretač.

Tek nas čeka internacionalizacija, a znamo da strana poduzeća u Hrvatskoj doprinose produktivnosti i izvozu. Nadalje, žene od 25 do 54 godine imaju veću radnu aktivnost od prosjeka EU-a, a muškarci su blizu toga. Problem su niske stope zaposlenosti mlađih od 25 i starijih od 54; dostizanjem prosjeka EU-a Hrvatska bi imala nekoliko desetaka tisuća radnika više. Ključna je kvaliteta obrazovanja, jer treći smo odozdo po broju visokoobrazovanih osoba.

Učinkovitost administracije ne prati razvoj infrastrukture. Najveći zaostatak u njenom sustavu DESI odnosi se na e-usluge Vlade za poduzeća. Digitalne usluge za građane su dobre, primjerice e-Građani, no za poduzeća je situacija drugačija. Potrebna su ulaganja u digitalizaciju i inovacije, za što je šest posto udjela ICT sektora u BDP-u dobar preduvjet. Zaostajemo i u razvoju širokopojasne mreže. Treba nam bolja koordinacija u tom području jer djeluje kao da nedostaje koordinacije s ministarstvima i agencijama, a naš je prijedlog da se pokrene takvo nešto', rekao je Šonje.

Ustvrdio je da zaostajemo za drugim, malim, otvorenim i razvijenijim europskim državama, unatoč tome što smo završili s procesom europskih integracija. Po njemu, potreban nam je novi i ambiciozno postavljen nacionalni razvojni cilj, a njime bismo trebali dostići 90 posto prosječne razine realnog dohotka po stanovniku EU-a.