snažna potražnja

Prihod Habanosa iznosio je rekordnih 721 milijun dolara

27.02.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Prodaja najvećeg kubanskog proizvođača cigara Habanosa snažno je porasla u 2023. godini zahvaljujući snažnoj potražnji za vrhunskim brendovima u Kini

Prihod Habanosa porastao je lani za 31 posto, na rekordan 721 milijun dolara, rekao je supredsjednik Luis Sanchez-Harguindey, istanknuvš promociju brendova poput Trinidada i Cohibe, ekskluzivnih cigara koje su nekoć bile rezervirane samo za poklon stranim diplomatima.

"Godina (2023.) bila je rekordna", rekao je Sanchez-Harguindey novinarima na marginama godišnjeg festivala kompanije.

Prodaja cigara snažno je porasla u 2023. unatoč uraganu Ianu koji je u 2022. opustošio nasade i infrastrukturu.

Sezona uzgoja 2023/2024. bliži se kraju, uz otprilike za trećinu manju zasađenu površinu nego prije uragana, prema kubanskim državnim medijima. Udruga uzgajivača napominje da ne očekuje normalizaciju ni u idućoj sezoni.

"Uspjeli smo kompenzirati manju količinu vrijednošću", rekao je Sanchez-Harguindey, dodajući da su uzgajivači usmjerili resurse na najbolja polja.

Kubanski luksuzni fini duhan već dugo zauzima vodeću poziciju u duhanskoj industriji i na cijeni je zbog raznolikosti duhana, bogatog tla i idealne klime. Habanos inzistira i na ručnom motanju cigara.

Čelnici kompanije rekli novinarima da je Kina zadržala prvo mjesto na ljestvici kupaca po vrijednosti prodaje. Slijede Španjolska, Švicarska, Njemačka i Britanija.

Vlasnici su Habanosa kubanska država i konzorcij azijskih investitora pod krovnom grupom Tabacalera, s ravnopravnim udjelima.

Habanos planira zadržati cijeli proizvodni proces na Kubi, rekao je Sanchez-Harguindey, u skladu s propisim o zaštićenoj oznaci porijekla.