ŠTRAJK U ZRAČNOJ LUCI

Štrajkaši traže ostavku Tončija Peovića

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 16:41
  • Objavljeno 18.11.2011 u 10:49
zračna luka pleso

zračna luka pleso

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Zbog štrajka promet u zagrebačkoj Zračnoj luci bio je obustavljen 11 do 16 sati. Sindikati koji su organizirali štrajk kako bi Upravu prisilili na potpisivanje novog Kolektivnog ugovora (KU) zatražili su ostavku direktora Zračne luke Tončija Peovića. U 16 sati na Zračnoj luci Zagreb ponovno je uspostavljen prihvat i otprema putnika i zrakoplova u punom opsegu. Ukoliko nakon današnjeg štrajka upozorenja ne postignu dogovor s Upravom, sindikati će u ponedjeljak organizirati cjelodnevni štrajk

Do štrajka upozorenja došlo je jer se Uprava i sindikati nisu uspjeli dogovoriti oko uvjeta novog kolektivnog ugovora.

Koordinacija četiri sindikata ne odustaje od zahtjeva da se u novi kolektivni ugovor ugrade sva prava zaposlenih, koja su sada regulirana pomoću ukupno 28 ugovora, pravilnika, sporazuma i odluka, da ih budući koncesionar ne bi mogao jednostrano mijenjati.

'Željeli smo osigurati da interni akti kojima se reguliraju prava i zaštita radnika postanu dio kolektivnog ugovora, ali Uprava na čelu s direktorom Tončijem Peovićem na to ne pristaje', tvrdi Ante Dujić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata aerodromskog osoblja Hrvatske.

Sindikati se protive sadašnjem modelu koncesije jer po njemu Zračna luka Zagreb više neće moći obavljati niti jednu svoju djelatnost - ni ugostiteljstvo, ni trgovinu, ni prihvat i servis zrakoplova. 'Mogli smo biti barem jedan od igrača na tom novom tržištu, međutim, svi će imati pravo kandidirati se za te poslove osim nas', tvrdi Dujić.

S druge strane Uprava Zračne luke tvrdi da je prihvatila dio izmjena kojima se učvršćuju radna i statusna prava radnika. Međutim, ne prihvaćaju dodatne zahtjeve koji bi opteretili tvrtku za dodatnih 17 milijuna kuna.

'Ukupno je 19 prijedloga prihvaćeno bez ikakvih izmjena. Od dodatnih financijskih zahtjeva Koordinacije sindikata prihvaćeno je povećanje otpremnine za slučaj otkaza koji nije uzrokovan ponašanjem radnika sa 6.400 na 8.000 kuna, božićnica i regres za godišnji odmor isplaćivali bi se u visini maksimalnog neoporezivog iznosa, iznos otpremnina prilikom odlaska u mirovinu povećan je s dvije na tri prosječne plaće u ZLZ-u, a naknada za rođenje djeteta sa 3.500 na 5.000 kuna', tvrdi Tonči Peović, predsjednik Uprave.

Prema njegovim riječima, postojeći model koncesije nije na štetu radnika jer koncesionar u sljedećih pet godina mora zadržati sve radnike. 

Uoči štrajka stigla je vijest da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovno produljilo rok dostave ponuda za koncesiju za novi putnički terminal Zračne luke Zagreb. Na zahtjev natjecatelja rok je produljen od 12. prosinca 2011. (prethodni rok bio je do 21. studenog).

Ukoliko nakon današnjeg štrajka upozorenja ne postignu dogovor s Upravom, sindikati planiraju u ponedjeljak organizirati cjelodnevni štrajk, a ako ni tada ne dođe do mirenja, za 28. studenog najavili su generalni štrajk do ispunjenja uvjeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi