NEMA LETOVA

Štrajk u zagrebačkoj zračnoj luci nastavlja se i sutra

21.11.2013 u 19:21

Bionic
Reading

Štrajk u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) nastavlja se i sutra budući da Županijski sud u Velikoj Gorici nije donio pravorijek o zakonitosti štrajka s obzirom na složenost predmeta, najavio je na konferenciji za novinare predstavnik koordinacije sindikata ZLZ-a Ante Dujić

Kao legalisti poštivat ćemo odluku sudu kakva god bude, najavio je Dujić dodavši - "dok se Hrvati iscrpljujuju na dobitku je koncesionar kojem odgovara odugovlačenje i tražit će nove ustupke".

Ne želimo u postupak koncesioniranja za dva tjedna ući bez jasne situacije, jer nismo dobili koncesijski ugovor na uvid, kao ni Uprava koja se na njega poziva.

Tražimo da se jasno utvrdi tko je poslodavac, rekao je Dujić te upozorio da transferiranje u druga poduzeća nije zakonito. To je jedino moguće uz suglasnost sindikata, a uprava ZLZ to uporno ignorira, ustvrdio je Dujić. Također je izrazio bojazan da će takav model koncesioniranja biti primijenjen i na druge hrvatske zračne luke.

Upitan o minimalnim uvjetima za prekid štrajka Dujić je rekao kako traže da Uprava ZLZ pismeno obavijesti Radničko vijeće da odustaje od automatizma prebacivanja oko 900 radnika u Međunarodnu zračnu luku Zagreb (MZLZ), odnosno njezine tvrtke kćeri koje će se osnovati. Treba poštivati zakonsku proceduru kako bi radnici bili zaštićeni i od toga ne odustajemo, naglasio je Dujić.

U ime koordinacije sindikata ZLZ-a Mladen Mesić je rekao da im poslodavac na sve načine pokušava osporiti pravo na štrajk. 'Nije nam u interesu dizati štrajk iz obijesti, pogotovo meni koji sam pred mirovinom, nego u interesu zaštite radnika ZLZ i njezine imovine', poručio je.

Upozorio je da će projekt modernizacije ZLZ biti reduciran kako bi bio jeftiniji za koncesionara, ali će on znati naplatiti punu cijenu. Oko 16 sati štrajkaši su ponovno prosvjedovali ispred uprave Zračne luke Zagreb i tražili obraćanje predsjednika Uprave Miroslava Drljače.

Priopćenjem se javila i tvrtka Međunarodna Zračna luka Zagreb (MZLZ), koju je francuski koncesionar ZAIC osnovao za upravljanje zagrebačkom zračnom lukom, istaknuvši kako je vrlo iznenađena pokretanjem štrajka u situaciji u kojoj su zajamčeni sigurnost radnih mjesta i kontinuitet stečenih prava za sve zaposlenike.

MZLZ izražava žaljenje što predstavnici sindikata dosad nisu bili konstruktivniji, već su od početka u svojim istupima bili nekonzistentni, iznosili mnoge netočne ili selektivne informacije, te čak zagovarali model prelaska radnika uz prethodno davanje otkaza, što je nezakonito i u suprotnosti s koncesijskim ugovorom.

Koncesijskim ugovorom zajamčena je sigurnost radnih mjesta i svih prava iz kolektivnog ugovora, poput regresa, božićnica, novčanog bona za Uskrs, isplate svih prekovremenih sati, neto iznosa četiriju prosječnih plaća prilikom odlaska u mirovinu, isplate jubilarnih nagrada, usklađivanja vrijednosti boda s porastom troškova života na godišnjoj razini i drugih pogodnosti koje se ostvaruju temeljem Kolektivnog ugovora, najmanje pet godina od dana preuzimanja, ističe MZLZ.

Ugovori o radu svih zaposlenika bit će automatski preneseni novom poslodavcu, što jamči kontinuitet stečenih prava za sve zaposlenike koji će kod novog poslodavca biti zaposleni na istom ili čak boljem radnom mjestu, a u potpunosti će im biti prenesen i radni staž.

Koncesionar je svakom radniku koji prelazi u tvrtku kćer čak ponudio mogućnost dodatka ugovoru kao dodatno pisano jamstvo za njegova prava (npr. da će biti zaposlen najmanje idućih pet godina). Iako mu to nije obveza, koncesionar je spreman i na taj način pokazati da će svi zaposlenici Zračne luke Zagreb ubuduće biti zaštićeni, bez obzira hoće li biti zaposleni u MZLZ-u ili tvrtkama kćerima.