UDRUGA FRANAK POZIVA

Što trebaju učiniti dužnici s kreditima u eurima ako odluče tužiti banke

12.04.2016 u 15:22

Bionic
Reading

Udruga Franak je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu pozvala dužnike s kreditima u eurima da se učlane u tu udrugu zbog podizanja privatnih skupnih tužbi protiv banaka jer su nezakonito povećavale kamate te savjetovanja u pojedinačnim privatnim tužbama

Goran Aleksić iz Udruge Franak pojasnio je kako će se skupne tužbe organizirati u grupama od pet do deset ljudi, s obzirom da udruga nema pravni legitimitet za pokretanje kolektivne tužbe. Kolektivnom se tužbom ne može tražiti ni povrat novca, a legitimitet za pokretanje kolektivne tužbe u Hrvatskoj ima Udruga Potrošač.

Aleksić napominje da godišnja članarina u Udruzi Franak iznosi 30 kuna. Udruga će savjetovati sve članove i pobrinuti se da nemaju troškove parničenja. 'Naš cilj je da se banke vrate na zakonit put i vrate nam novac koji su otele', rekao je.

'Osigurat ćemo to da našli članovi u tim parnicama nemaju nikakvih troškova, pa makar izgubili, a izgubiti ne mogu', istaknuo je Aleksić, smatrajući da ima oko desetak tisuća dužnika oštećenih u slučaju kredita s valutnom klauzulom u eurima.

Udruga će za sve članove koji su između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. ugovorili kredite u eurima s promjenjivom kamatnom stopom u jednoj od sedam banaka osuđenih pravomoćnom presudom u kolektivnom procesu u slučaju Franak organizirati privatne skupne tužbe na temelju glave 15. Zakona o parničnom postupku.

RTL Autor: RTL

Skupne tužbe dizat će se na maksimalni iznos predmeta tužbe od 250.000 kuna te će taj iznos ograničavati broj suparničara koji sudjeluju u tužbi. Oni koji prema izračunu Udruge Franak imaju preplatu kamata veću od 30.000 kuna neće moći sudjelovati u skupnim tužbama.

Pravnica Dijana Kladar pojasnila je da je jednostrano mijenjanje kamata proglašeno nezakonitim i svi oštećeni mogu tražiti povrat preplate. Poručuje kako bi trebali izračunati za koliko su kamate preplaćene i tada se ulazi u skupinu s više potrošača koji zajedno mogu podnijeti tužbu.

'Način mijenjanja kamata bio je nezakonit, no problematična može biti zastara. Trenutkom pokretanja tužbe u Hrvatskoj se zastara prekida i svi rokovi se pokreću iz početka. Imamo problem s time što nemamo odredbu koja se odnosi na zastaru u kolektivnoj tužbi pa ne znamo prekida li se zastara pokretanjem ovih tužbi.' Pravnici imaju razna tumačenja, a odluku o tome će donijeti viši sudovi, rekla je Kladar. Stav o ovom pitanju trebao bi dakle zauzeti Vrhovni sud.

Uvjeti da bi netko bio kandidat za sudjelovanje u skupnoj tužbi su:

-euro kredit mora biti ugovoren između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008.
-u euro kreditu mora biti ugovorena promjenjiva kamatna stopa koja se mijenja odlukom banke ili temeljem općih uvjeta banke ili na temelju tržišnih udjela
-tijekom otplate kredita kamata se morala povećavati
-svatko tko želi tužbu mora biti spreman na to da će se postupak javno pratiti u medijima
-svaki kandidat mora dostaviti ugovor o kreditu i ostalu dokumentaciju dostupnu na stranicama Udruge Franak.