nema dosta za sve

Što je to uopće granični dug, kako je nastao i zašto oko njega traje otvoreni rat dobavljača i uprave Fortenove?

04.09.2019 u 13:43

Bionic
Reading

U srpnju prošle godine vjerovnici Agrokora, danas poznatog kao Fortenova, potpisali su povijesnu nagodbu, čime je okončana državna intervencija u najvećoj domaćoj kompaniji. Nagodba je sklopljena s velikom većinom glasova, a odnosi između dobavljača i Fortenove ušli su u idilično razdoblje u kojem se isporučena roba plaća u rokovima. No mir nije dugo trajao, a ovih dana dobavljači su zaprijetili zbog isplate graničnog duga te su optužili Fortenovu za kršenje nagodbe

Samo dan nakon što je DORH pustio optužnicu protiv odgovornih osoba u kompanijama koje su bile dobavljači Agrokora i koje su tijekom ere Ivice Todorića navodno potpisivale lažne mjenice kojima se izvlačio te upumpavao novac u već tad posrnuli koncern dobavljači su ponovno digli hajku - navode da Fortenova ne poštuje nagodbu i da im nude samo pet milijuna eura od obećanih 17,5 milijuna eura graničnog duga.

No što je to uopće granični dug, kada je i kako nastao? Cijela ta priča uopće nije složena: riječ je o dugu prema dobavljačima koji je nastao do 10. travnja 2017., kada je Ivica Todorić potpisao bezuvjetnu kapitulaciju koju je diktirao 'lex Agrokor', a koji dospijeva nakon tog datuma.

Već u startu granični dug izazvao je obračune između dobavljača i tadašnjeg povjerenika Ante Ramljaka. Potonji je mislio da dug koji je nastao nakon 10. travnja, a dospijeva na naplatu poslije 10. travnja, ima elemente 'starog' duga koji je natukao Ivica Todorić. Dobavljači su naravno tvrdili da je taj dug 'novi' i da ga treba servisirati početkom izvanredne uprave.

Skandale su lani izazvale vijesti da je Agrokor nekim dobavljačima isplatio dio graničnog duga dok drugima nije, a nakon nekoliko rundi ratovanja oko duga, dolaskom novog povjerenika Fabrisa Peruška o toj se temi više nije puno govorilo. Danas je poznato to da je graničnog duga ostalo oko 80 milijuna eura.

Evo u čemu je danas problem: dobavljači tvrde da su s Fortenovom dogovorili to da će im ove godine biti isplaćeno 17,5 milijuna eura graničnog duga. Fortenova im nudi pet milijuna eura. Zašto? Zato što su nagodbom, kažu u Fortenovi, unaprijed utvrđene kamate i vraćanje graničnog duga u skladu s mogućnostima.

  • +9
Ante Ramljak prvi se suočio s problemom graničnog duga Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Formulacija 'u skladu s mogućnostima' u prijevodu znači 'vratit ćemo vam onoliko koliko poslovni rezultati Konzuma dozvole', a da budemo skroz precizni, nagodbom vjerovnika utvrđeno je da se dobavljačima u idućih pet godina isplati 70 milijuna eura graničnog duga s kamatama, ali ako operativna dobit Konzuma bude iznad 38,8 milijuna eura, što ona sada prema svemu sudeći nije.

U rovovskom ratu dobavljača i Fortenove dobavljači podsjećaju da su podržavali Agrokor i Konzum kada je bio na rubu propasti, kada su dostavljali svježu robu iako nije bilo izvjesno da će im ona biti plaćena. U Fortenovi kažu pak da je sve po zakonu i da se nagodba poštuje, ali eto, nema novca onoliko koliko bi dobavljači htjeli, tj. ne mogu ubijati kravu radi jedne šnicle.

Novi detalji u ovom ratu bit će poznati u poslijepodnevnim satima, kada završi sastanak dobavljača: oni se spremaju glasovati protiv novog kredita Fortenovi kojim bi se trebao refinancirati stari roll-up kredit od 1,1 milijarde eura, iskorišten za stabiliziranje poslovanja. Dobavljači u Privremenom vjerovničkom vijeću imaju dva glasa, od ukupno pet, pa njihov glas protiv zapravo ne može donijeti prevagu jer će preostali članovi vijeća - veliki vjerovnici i bankari - glasati za novi roll-up.

Po završetku današnjeg sastanka dobavljača prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila je kako se s Fortenovom može razgovarati o točnoj dinamici isplate duga, ali i da traže da im se kaže kada i kako će ga isplatiti. 'Nagodba je za nas Sveto pismo, za sve drugo postoje pravni lijekovi', zaprijetila je.