napeto u koncernu

Što je to granični dug oko kojeg ratuju dobavljači i Agrokor?

26.02.2018 u 11:18

Bionic
Reading

Zagrebačka kompanija Franck u petak je Trgovačkom sudu u Zagrebu uputila podnesak u kojem traži veću transparentnost procesa u Agrokoru: Žele da se objave svi aneksi ugovora o roll-up kreditu u iznosu od 1,06 milijardi eura, ali i objavu informacije o iznosu tzv. graničnog duga

U Francku žele znati koliko je graničnog duga podmireno dobavljačima, piše Jutarnji list, a pitanje tog duga već se u nekoliko navrata ispostavilo kao točka prijepora između izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i dobavljača najveće domaće tvrtke. 

Granični dug, najjednostavnije rečeno, sav je dug po obvezama koje su nastale do 10. travnja 2017. (početak primjene lex Agrokora), a koje dospijevaju iza 10. travnja prošle godine. Ukratko, dobavljači misle da takve obveze treba tretirati kao 'novi dug', koji se uredno servisira nakon početka izvanredne uprave, dok u Agrokoru misle da taj dug ima elemente 'starog duga', tj. da će on ići u nagodbu sa svim ostalim dugovima iz ere Ivice Todorića. 

Kako stari dug iznosi oko 200 milijuna eura, dobavljači ne žele popustiti Agrokoru. Ako taj iznos ode u 'nagodbu', može se očekivati da će dobavljači morati pristati na znatan otpis. 

Nakon što je Ramljak prezentirao nacrt vjerovničke nagodbe Marica Vidaković iz Kraša rekla je kako bi predloženim modelom najviše bili pogođeni dobavljači Konzuma, što nije pravedno prema njima, s obzirom na to da su u najvećoj mjeri omogućili funkcioniranje sustava.

No Ante Ramljak vjerojatno neće još dugo razbijati glavu problemom graničnog duga. Naime premijer Andrej Plenković već bi danas mogao predložiti novog povjerenika za Agrokor nakon što je Ramljak prošli tjedan dao neopozivu ostavku. 

  • +10
Marica Vidaković poderala je nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL