U SKLADU S MOGUĆNOSTIMA

Iz Fortenova grupe poručili dobavljačima: Poštujemo nagodbu

  • Autor: S S.
  • Zadnja izmjena 30.08.2019 17:31
  • Objavljeno 30.08.2019 u 17:18
Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i Irena Weber, Zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica Fortenova grupe

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i Irena Weber, Zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica Fortenova grupe

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon što su se predstavnici dobavljača Fortenova grupe, bivšeg Agrokora danas sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom kako bi zatražili pomoć pri isplati graničnog duga, iz Fortenove su tportalu poručili da poštuju nagodbu vjerovnika Agrokora i ispunjavaju sve obveze prema nagodbi. Komentar Fortenova grupe prenosimo u cijelosti

'Fortenova grupa poštuje nagodbu vjerovnika Agrokora i ispunjava sve obveze prema nagodbi. Tako smo, u skladu s postupkom koji propisuje nagodba, utvrdili i s platnim agentom dobavljača usuglasili da dug na ime Uvjetnog prava plaćanja dobavljačima vezan uz operativnu dobit Konzuma u 2018. godini iznosi 17,55 milijuna eura. Ispunili smo i drugu važnu obvezu koju imamo prema nagodbi, a to je osiguravanje refinanciranja SPFA kredita.

Poštujemo i odredbe nagodbe prema kojima moramo osigurati dostatnu likvidnost za stabilno poslovanje Fortenova grupe u Hrvatskoj i odgovorno upravljati novčanim tijekom kompanije. Prema izričitim odredbama nagodbe, obveze vezane uz Uvjetno pravo plaćanja su ili plaćanje duga, ukoliko nizozemska kompanija Fortenova Group TopCo B.V. raspolaže potrebnim sredstvima, ili plaćanje kamata na taj dug u iznosu od četiri posto u prvoj godini i šest posto u periodu nakon toga, do trenutka plaćanja.

  • +5
  • +2

Zagreb: U Banskim dvorima održan izvanredni sastanak s malim dobavljačima Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Mi smo, u skladu s trenutnim okolnostima, dobavljačima ponudili plaćanje iznosa od pet milijuna eura do kraja rujna ove godine, preuzimajući i obvezu da daljnja plaćanja idu sa svakim sljedećim raspoloživim viškom likvidnosti, unutar okvira predviđenih financijskim aranžmanima Fortenova grupe. Na preostali iznos duga, baš kako je to i predviđeno nagodbom, moramo plaćati kamatu dok ne otplatimo cijeli dug.

Ovdje dakle imamo s jedne strane zahtjev Udruge dobavljača da se cijeli utvrđeni iznos duga plati odmah, a s druge strane imamo naš prijedlog da se s plaćanjem Uvjetnog prava krene u skladu s mogućnostima, što je izričito predviđeno nagodbom i upravo zato su nagodbom unaprijed utvrđene i kamate do trenutka isplate cijelog duga.

  • +4
  • +1

Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kako ne bi bilo nekih nedoumica, treba još jednom naglasiti da Fortenova grupa potpuno redovito podmiruje sve tekuće obveze i ostvaruje dobre rezultate iz operativnog poslovanja, na što ćemo biti fokusirani i dalje. Upravo ti rezultati su ključni za daljnje ispunjavanje svih obveza prema nagodbi, koju, još jednom naglašavamo, poštujemo u cijelosti. Utvrđeni iznos Uvjetnog prava plaćanja dobavljačima nitko ne spori, on će biti plaćen u skladu s odredbama nagodbe, a uprava Fortenova grupe će s partnerima i drugim dionicima nastaviti, kao i do sada, razgovarati prije svega izravno', navode iz Fortanova grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!