AMERIČKI NOBELOVAC

Što je Krugman poručio Hrvatima iz Rovinja

Bionic
Reading

Vlade malih zemalja, pa tako i Hrvatske, nemaju puno manevarskog prostora, pa trebaju prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača, kazao je Paul Krugman, američki ekonomist i nobelovac, na drugom Adris Business Forumu u Rovinju

'Kada bismo vrijeme mogli vratiti unazad, tada ne bi trebalo uvoditi maastrichtske kriterije jer je stvaranje eura bilo temelj za krizu u Europi. To je isto kao i s vicom o vozačici koja je prošla kroz crveno pa pregazila pješakinju. Tad je zavapila: kad bih vrijeme mogla vratiti nazad, ne bih to učinila. No, kad se vratila nazad, ponovo ju je pregazila', kazao je Paul Krugman, američki ekonomist i nobelovac koji je bio glavni govornik na drugom Adris Business Forumu u Rovinju, piše Večernji list

Premda je uvođenje eura bilo greška, Krugman kaže da bi sada druga pogreška bila dopustiti da se sustav uruši. Njegov je savjet i preporuka europskim vlastima da rade na političkoj, poreznoj i bankarskoj uniji te da Europska centralna banka dijeli kredite zemljama koje se nađu u poteškoćama.

'Europa bi trebala pomagati svoje države na isti način na koji to čini SAD. Florida je doživjela sličan kolaps kao i Španjolska zbog pada tržišta nekretnina, no njima je Washington potpomogao sa šest posto tamošnjeg BDP-a. Španjolskoj nije pomogao nitko', naglasio je nobelovac.

Njegov nastup slušali su gotovo svi vodeći menadžeri i poduzetnici u zemlji, kao i tri vladina ministra: Radimir Čačić, Mirando Mrsić i Veljko Ostojić

Kad je riječ o Hrvatskoj, Krugman je naglasio da nije poznavatelj prilika u Hrvatskoj, ali je rekao da ne trebamo žuriti s uvođenjem eura jer će vrijeme pokazati u kojem će se mjeru odvijati stvari u eurozoni.

'Vlade malih zemalja, pa tako i hrvatska, nemaju puno manevarskog prostora. Vlada treba prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača, ali ne treba činiti više nego što mora. Ni hrvatska vlada ne može reći 'ne' zahtjevima iz Europske unije, ali treba se prilagoditi', kazao je.

Slovenske Finance pišu kako unatoč činjenici što Hrvatska ima svoju valutu koju može koristiti za poboljšanje konkurentnosti, Krugman Hrvatima u Rovinju nije savjetovao devalvaciju kune jer je naša zemlja zadužena u eurima.

'Na smanjenju deficita treba raditi s mjerom. Neki pokušavaju u ime štednje razbiti socijalnu državu i sve njezine zaštitne mjere', poručio je Krugman.

Jutarnji list piše kako je Krugman uspoređujući Europu i SAD naglasio da EU nije država, da ne postoji zajednička politika, i da je, u skladu s time, i proračun koji bi mogao poslužiti za transfere iz bogatih zemalja prema siromašnijima premali za bilo kakvu ozbiljniju intervenciju.

'Jedna od najvećih noćnih mora mi je da sam se probudio kao premijer male zemlje na periferiji eurozone', rekao je Krugman.