DOBRO JE ZNATI

Što je drugi stup i možete li podići taj novac?

21.01.2016 u 06:47

Bionic
Reading

Aktualna rasprava o sudbini drugog mirovinskog stupa - ekonomist Ivan Lovrinović iz Mosta predlaže njegovo zamrzavanje ili čak gašenje - izazvala je niz nedoumica i pitanja kod građana. U ovom tekstu dajemo odgovore na neka od najčešćih pitanja vezanih za funkcioniranje drugog stupa

U tome nam je pomogla Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Nekad je postojao samo jedan stup

Prije mirovinske reforme provedene tijekom 2001. i 2002. postojao je samo jedan stup pod upravom države, u koji se slijevao sav novac koji su zaposleni izdvajali za mirovine postojećih umirovljenika.

Zbog sve gore demografske strukture i činjenice da stanovništvo iz godine u godine stari, bilo je jasno da je takav sustav neodrživ odnosno da država neće moći osigurati novac za isplatu mirovina. Radi toga se krenulo u reformu kako bi se smanjio taj rizik, ali i povećala očekivana visina mirovine.

Sadašnji sustav sastoji se od tri mirovinska stupa – prvog, drugog i trećeg – i kombinacija je državnog i privatnog načina financiranja mirovina.

Prvi stup temelji se na generacijskoj solidarnosti. Iz njega se isplaćuje novac za sadašnje umirovljenike, za što svi zaposleni izdvajaju 15 posto bruto plaće. Kad mi budemo u mirovini, uzimat će novac od naše djece i unuka i isplaćivati nama.

Drugi i treći stup temelje se na individualnoj štednji. Drugi je kao i prvi obavezan i za njega izdvajamo pet posto od bruto plaće, a treći je dobrovoljan.

Novcem prikupljenim u drugom i trećem mirovinskom stupu upravljaju mirovinski fondovi.

U nastavku teksta slijede odgovori na najčešća pitanja o drugom stupu.

Gdje se nalazi moj novac koji svaki mjesec izdvajam za drugi mirovinski stup?

On se nalazi na vašem osobnom računu otvorenom na vaše ime u obveznom mirovinskom fondu koji ste odabrali, s novcem svih drugih članova tog fonda, i uložen je u vrijednosne papire u Hrvatskoj i inozemstvu. Ulaganjem se taj novac uvećava odnosno donosi neke prinose što je pretpostavka za ostvarivanje veće mirovine u budućnosti. Taj novac nitko ne može uzeti.

Kako mirovinski fond upravlja tim novcem? U što se konkretno ulaže?

Mirovinski fondovi prema strogim odredbama zakona ulažu u vrijednosne papire – obveznice i dionice – na domaćem i svjetskim tržištima, koji moraju zadovoljiti stroge i jasno definirane uvjete ulaganja. Fondovi mogu u manjoj mjeri ulagati i u investicijske fondove i u depozite kod banaka. Struktura ulaganja ovisi o kategoriji izabranog obveznog fonda (kategorija A, B i C).

Konkretno se ulaže u hrvatske državne obveznice, hrvatske kompanije, investicijske fondove i depozite hrvatskih banaka (85 posto), a ostatak od 15 posto ulaže se u inozemstvo, pretežno u dionice i dioničke fondove. Sva ulaganja svakodnevno nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Mogu li ja utjecati na to gdje se ulaže moj novac?

Mirovinski fond u zajedničkom je vlasništvu svih članova i mora ulagati u korist svih svojih članova imajući u vidu njihove zajedničke interese. Novi zakon uveo je tri kategorije mirovinskih fondova, A, B i C, koje imaju različite strukture ulaganja i različite rizičnosti, pa svaki član može uz neke uvjete sam odabrati kakvu vrstu ulaganja želi, od više rizičnih u fondu kategorije A do malo rizičnih u fondu C. Razlike među njima uglavnom su u omjeru ulaganja u obveznice i dionice. Obveznice su manje rizični instrumenti, a dionice više rizični instrumenti ulaganja.

Mogu li ta sredstva podići prije nego što steknem uvjete za mirovinu?

Sredstva iz fonda ne mogu se podići, jer je svrha mirovinske štednje upravo ostvarivanje mirovine i zato Zakon to ne predviđa. Prije stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu sredstva su raspoloživa jedino u slučaju odlaska u invalidsku mirovinu, ali i onda samo u obliku mirovinske isplate.

Što kad steknem uvjete za mirovinu? Tko će mi isplaćivati novac iz drugog stupa i na koji način?

Kad steknete uvjete za mirovinu i pokrenete postupak odlaska u mirovinu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), novac se iz mirovinskog fonda prenosi u mirovinsko osiguravajuće društvo koje vam isplaćuje doživotnu mjesečnu mirovinu, neovisno o iznosu iz l. stupa koji vam isplaćuje HZMO.

Što ako odem u prijevremenu mirovinu?

Postupak je isti kao i u slučaju redovite mirovine.

Isplaćuju li se već nekim umirovljenicima mirovine iz drugog mirovinskog stupa?

Isplaćuju se, jer su ljudi do 50 godina mogli izabrati 2. stup još 2002. Sada imaju 63 godine i isplaćuje im se mirovina iz 2. stupa.

Može li se novac prikupljen u drugom stupu naslijediti?

Da, taj novac se nasljeđuje, bilo kroz obiteljsku mirovinu ako članovi obitelji imaju pravo na nju, bilo kao ostavina.

Što ako mirovinski fond propadne?

U slučaju lošeg poslovanja ili propasti mirovinskog fonda, članovi svoju imovinu namiruju iz temeljnog kapitala i jamstvenog pologa obveznog mirovinskog društva.