KREĆU RASPRODAJE

Što će se dogoditi s naftom nakon ukidanja sankcija Iranu?

18.01.2016 u 12:01

Bionic
Reading

Sankcije za izvoz nafte iz Irana su ukinute, a time je pokrenut i novi val njene rasprodaje, no pravo je pitanje koliko će brzo Iran moći i htjeti povećati plasman svojeg sirovog crnog zlata globalnim kupcima, pitaju se analitičari Saxo banke. Reakcije tržišta na konačnu potvrdu ukidanja sankcija potpuno su opravdane jer su kratkoročno moguća 24 supertankera koji samo čekaju zaploviti s naftom iz iranskih skladišta

'Nafta je na značajnoj silaznoj putanji, a ukidanje sankcija je dodatni faktor. No kada se pogleda malo dulje očekivano razdoblje, vjerujem da će Iran ići s postupnim povećanjem proizvodnje i to zbog dva glavna razloga: dijelom da se smanji pritisak na cijenu nafte, ali ujedno im treba vremena da obnove svoju bazu korisnika. Nema smisla proizvoditi ako je ne mogu prodati', smatra Ole Hansen, rukovoditelj strategije za robe u Saxo banci, i podsjeća da su godine sankcija ujedno značile nedostatak investicija u taj sektor, pa će im trebati vremena da se vrate na razine prije no što su uvedene zabrane.

Ruski Transneft je prošli tjedan poručio da će njihov izvoz biti manji za 6,4 posto u usporedbi s 2015., a to je upravo ono čemu se nada naftno udruženje OPEC i što bi moglo donijeti mogući pad proizvodnje Saudijaca.

Hedge
fondovi su vjerojatno nakupili rekordne short pozicije za naftu tipa WTI i Brent, u vrijednosti od više od 400 milijuna barela do polovice prošlog tjedna, sudeći prema brojkama za WTI naftu koje su objavljene u petak dok se one za Brent očekuju u ponedjeljak.

Kratkoročne prognoze djeluju slabašno, no s obzirom na to da je cijena sirove nafte pala za gotovo četvrtinu samo od početka ove godine i za gotovo 40 posto od zadnjeg OPEC-ovog sastanka početkom prosinca, treba očekivati određenu konsolidaciju. Pogotovo kada se politika uzme u obzir, sve je moguće, i to sada kada sve veći broj proizvođača stoji na rubu ponora, zaključuje Hansen iz danske investicijske banke.