DANAK KRIZI

Spačva otpustila 300-ak radnika

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 19:53
  • Objavljeno 24.11.2008 u 14:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jedna od vodećih hrvatskim drvopreprađivačkih tvrtki, vinkovačka Spačva, zbog pogoršane gospodarske i financijske situacije na europskom tržištu, u posljednjih mjesec dana nije produžila ugovore o radu s tristotinjak radnika koji su radili na određeno vrij

'Zbog smanjenog obima izvoza na tržišta Italije, Njemačke, Austrije i Češke bili smo primorani na takav potez iako smo pokušavali negativne trendove, koji su se pojavili u izvozu na tim tržišta, zaustavit pojačanim komercijalnim aktivnostima, ali nismo uspjeli', rekao je Puljiz.

Prema njegovim riječima, smanjenje izvoza, na koji u Spačvi otpada čak oko 70 posto proizvodnje, rezultiralo je i povećanjem zaliha proizvoda i sirovina za preradu.

'Trenutačno na zalihama imamo proizvoda do travnja, a sirovina do veljače te ne očekujemo daljnje veće 'potrese' u proizvodnji i realizaciji', navodi Puljiz.

Ističe kako Spačva, unatoč otežanom poslovanju, isplaćuju plaće za oko 770 stalno zaposlenih te izvršavaju sve obveze prema državi i dobavljačima.

'Činimo sve kako bi kompenzirali smanjenje izvoza na zapadno i srednjeuropsko tržište, a u zadnje vrijeme nam se otvara tržište Srbije, na kojem je Spačva prije Domovinskog rata bila prisutna u velikoj mjeri', ističe predsjednik Uprave vinkovačke Spačve.

Prema ranije objavljenim podacima, Drvna industrija Spačva u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 511.000 kuna, što je značajno smanjenje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je dobit iznosila 13,3 milijuna kuna.

Spačva je u prvih devet mjeseci zabilježila rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, pri čemu su rashodi rasli nešto brže.

Ukupni su prihodi Spačve u prvih devet mjeseci ove godine iznosili 201,1 milijun kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 9,7 posto.

Glavnina prihoda odnosi se na prihode od prodaje u inozemstvu koji su ostvareni u iznosu od 124,4 milijuna kuna i bilježe pad od 0,9 posto. Istodobno su prihodi od prodaje u zemlji povećani 29,2 posto, na 70,89 milijuna kuna.

Spačva je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećala ukupne rashode za 18 posto, na 200,59 milijuna kuna. Pritom su materijalni troškovi i troškovi prodane robe povećani za 25,5 posto, na 140,28 milijuna kuna, a troškovi osoblja za 13,2 posto, na 44,58 milijun kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi