klub ide dalje

Sin USKOK-ova optuženika Kreše Peteka dobio posao obnove kuća na Baniji težak 20 milijuna kuna

27.01.2022 u 10:14

Bionic
Reading

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje za obnovu potresom razrušenih kuća na Baniji odabrao je tvrtku Mipek, koju vodio Mario Petek, doznaje Telegram. Mario Petek je sin poduzetnika Kreše Peteka koji je prema USKOK-u mitio bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića te bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića kako bi njegova tvrtka dobila poslove vrijedne više od sto milijuna kuna

'Riječ o obiteljskoj firmi koju je osnovala Mirjana Petek, supruga Kreše Peteka, dok je on osobno neko vrijeme bio član nadzornog odbora. I drugi Petekov sin, Miroslav Petek bio je u jednom periodu u upravi Mipeka. Svi članovi obitelji bili su, prema službenim podacima, uključeni i u poslovanje Elektrocentra Petek, druge tvrtke, koja je, sumnja USKOK, nakon plaćanja preko šest milijuna kuna mita Kovačeviću dobila oko 65 milijuna kuna vrijedne poslove od JANAF-a. Kovačević i njegovi direktori osumnjičeni su da su u zamjenu za mito namještali uvjete natječaja i omogućavali Peteku da pobjedi. Nakon izbijanja afere u kojoj je Petek uhićen, tvrtka Elektrocentar Petek uredno je nastavila s radom', piše Telegram.

Petekova tvrtka na Baniji će graditi 30 zamjenskih kuća na principu suhe drvene gradnje. Prema priopćenju Središnjeg državnog ureda za obnovu od četiri ponuditelja najpovoljniji je bio upravo Mipek. Ponudili su cijenu od 16.629.000 kuna bez PDV-a, što je ipak nešto više od procijenjene vrijednosti radova od 16.537.000 kuna. S PDV-om će kuće stajati ukupno 20.786.762,99 kuna', javlja Telegram.

Inače, Mario Petek dospio je u javnost 2009. kada je u Ivanić gradu pijan prouzročio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 23-godišnji Dražen Bočki. Petek je prešao na suprotnu stranu ceste, a u krvi je imao 1,88 promila alkohola zbog čega je dobio pet godina zatvora. Sedam godina ranije, 2022. Mario Petek je usmrtio Gorana Čolića, također prelaskom u drugi smjer, no kao 19-godišnjak dobio je uvjetnu kaznu. Tom prilikom nije bio pijan, ali je vozio neprilagođenom brzinom, piše Telegram.