ZADRŽAO ŠIFRE

Šestak je iz zatvora špijunirao Podravku

14.06.2011 u 09:23

Bionic
Reading

Šestak je i nakon uhićenja i smjene zadržao pristupne podatke temeljem kojih se mogao logirati u kompanijin poslovno-informacijski sustav, piše Večernji list. Optuženici iz afere Spice komunicirali su zaštićenim kanalima veze putem Sektora za informatiku

Podravkino poslovodstvo ovih se dana počelo obračunavati s tajnom špijunskom mrežom u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji, koja je ustrojena za mandata bivšega šefa uprave Zdravka Šestaka. Glavni okidač za taj obračun bilo je plasiranje u javnost ispisa telefonskih kontakata aktualnog šefa uprave Miroslava Vitkovića na početku suđenja za aferu Spice.

Vitkovićev telefonogram, iz kojeg se vidi njegova aktivna komunikacija s USKOK-om u doba istrage o aferi Spice, u javnost je plasirao Polančecov branitelj Anto Nobilo kazavši da ga je pribavio 'informatički mag' Šestak. No datumi Vitkovićevih kontakata s istražiteljima locirani su u doba kada on više nije bio na čelu uprave, pa se pojavilo pitanje kako je do njih uopće mogao doći.

Večernji list doznaje da je interna istraga u Podravki, pokrenuta nakon Nobilove akcije, pokazala da je bivši šef uprave nakon uhićenja i smjene zadržao pristupne podatke temeljem kojih se mogao logirati u kompanijin poslovno-informacijski sustav.

Drugim riječima, Šestak je sve vrijeme otkad nije zaposlen u Podravki imao pristup svim podacima kojima je mogao raspolagati i dok je bio na čelu koprivničke kompanije. Zbog tog sigurnosnog propusta on je sve vrijeme imao uvid ne samo u dnevne, tjedne, mjesečne i kvartalne poslovne rezultate, nego i u sve aktivnosti poslovodstva, uključujući korespondenciju članova uprave.

Optuženici iz afere Spice komunicirali su zaštićenim kanalima veze putem Sektora za informatiku. 'Odsad koristi secure mail, XY će ti objasniti, on radi na tome, zovi ga na broj...', napisao je Šestak u mailu Saši Romcu, bivšem članu uprave. U mailu su se spominjali detalji o kupnji Podarvkinih dionica. XY je bio djelatnik Sektora za informatiku.