postupak ocjenjivanja

Sabor u srijedu raspravlja o tome treba li državna revizija ući u HNB

19.02.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Konačni prijedlog zakona o Državnom uredu za reviziju prema kojemu bi taj Ured bio nadležan i za reviziju Hrvatske narodne banke (HNB), jedna je od četiri točke o kojima će u srijedu raspravljati Hrvatski sabor.

Popisu subjekata revizije, jedinicama državnog sektora, lokalne samouprave, pravnim osobama koje se financiraju iz proračuna i kojima je osnivač država ili lokalne jedinice, političkim strankama, nezavisnim zastupnicima i nezavisnim lokalnim vijećnicima, dodala bi se i Hrvatska narodna banka.

Revizija središnje banke obuhvatila bi postupak ocjenjivanja jesu li aktivnosti, financijske transakcije i informacije koje se odnose na troškove poslovanja u dijelu administrativnog poslovanja, stjecanja, upravljanja i raspolaganja nekretninama, pokretninama i opremom u svakom bitnom pogledu u skladu s mjerodavnim propisima prema kojima posluje HNB. Ocjenjivalo bi se i ostvaruju li se učinkovito programi, projekti i aktivnosti u navedenim područjima, odnosno prema načelima "ekonomičnosti, djelotvornosti i svrsishodnosti, i mogu li se poboljšati".

Državni ured za reviziju pritom ne bi bio ovlašten provjeravati, niti ocjenjivati ostvarivanje ciljeva i zadataka Banke propisanih Zakonom o HNB-u kao ni zadataka koje Banka obavlja u skladu s ugovorom o funkcioniranju EU-a.

Revizija ne bi imala ni ovlast davati HNB-u, njezinim tijelima ili članovima tijela izravne ili neizravne upute kojima bi se utjecalo na njihovu neovisnost.

Svoje mišljenje, zastupnici će dati o Prijedlogu zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) koji je predložio Klub Mosta NL s ciljem da poveća učinkovitost i transparentnost u radu DSV-a te objektivnost kod imenovanja sudaca.

Most predlaže promjenu odredbe o sastavu članova Vijeća iz reda sudaca na način da se po dva suca imenuju iz reda Vrhovnog suda i žalbenih sudova te tri iz prvostupanjskih sudova. Predlaže profesionalizaciju predsjednika Vijeća i zamjenika predsjednika, ukidanje kandidacijskih odbora kako bi se ubrzao postupak imenovanja sudaca, uvođenje standardiziranog sustava ocjenjivanja rada sudaca, te da sudac ne može biti osoba za koju postoje sigurnosne zapreke.

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati taj zakon koji na skupnu sjednicu dolazi i s negativnom ocjenom matičnog saborskog Odbora za pravosuđe. Za srijedu u podne zakazano je glasovanje o izmjenama Zakona o Ini koje je predložila Vlada, a na koje je SDP podnio više od 300 amandmana o kojima se raspravljalo u utorak.