jeftini novac i apetit za rizikom

Rekordna vrijednost spajanja i preuzimanja u 2021.; evo u što se najviše investiralo

01.01.2022 u 12:19

Bionic
Reading

Dostupnost jeftinog novca i apetit za rizikom u 2021. godini doveli su do ostvarenja rekorda koji je iznenadio analitičare

Vrijednost akvizicija i spajanja diljem svijeta dosegla je rekordnu vrijednost 2021. godine, premašivši 5000 milijardi dolara po prvi put u povijesti, navodi Reuters, pozivajući se na izračune dobavljača financijskih podataka Refinitiv. Ukupna vrijednost je iznosila oko 5.800 milijardi dolara, 64 posto više u odnosu na 2020. i znatno iznad prethodno rekordnih 4.550 milijardi dolara 2007. godine, na vrhuncu procvata prije financijske i gospodarske krize koja je mučila globalnu ekonomiju između 2008. i 2010. godine.

Rekordna aktivnost u preuzimanjima i spajanjima potaknuta je ekspanzivnom monetarnom politikom velikih središnjih banaka i posljedičnim rastom cijena dionica i ogromnim iznosima koji su se sljevali u fondove privatnog kapitala i posebne namjene osnovane isključivo za akvizicije i spajanja (SPAC).

Ukupno je u prošloj godini sklopljeno gotovo 62.200 poslova, što je 24 posto više nego 2020. godine. Najatraktivnije industrije bile su tehnologija i ICT, financijske usluge, energetika i proizvodnja. Najveći poslovi ove godine uključivali su 43 milijarde dolara vrijedan ugovor AT&T Inc-a za spajanje svojih medijskih poslova s Discovery Inc.; otkup tvrtke Medline Industries Inc. od 34 milijarde dolara; preuzimanje u režiji Canadian Pacific Railwaya vrijedno 31 milijardu dolara kompanije Kansas City Southern; kao i podjele dvaju američkih korporativnih velikana General Electrica i Johnson & Johnsona.

Daleko najveći udjel aktivnosti otpada na Sjedinjene Države, gdje je vrijednost preuzimanja i spajanja, unatoč nevoljkosti sadašnje demokratske administracije na aktivnosti koje bi mogle dovesti do pretjerane koncentracije tržišta, dosegla oko 2,5 bilijuna dolara. Iako bi postupno zaoštravanje monetarne politike moglo ublažiti groznicu preuzimanja, investicijske bankare, prema procjenama Reutersa, očekuje još jedna dobra godina na ovom području s obiljem velikih transakcija.

Prema anketi među financijašima i savjetnicima koju je proveo Grant Thornton, više od dvije trećine sudionika vjeruje da će obujam poslova rasti i u 2022.